Gör en mosskrona

Gun som på Instagram kallar sig Pysselfarmor, har gjort en ingående beskrivning av hur hon gör en björnmossekrona.

Vänta ...


Början
Jag har nu letat fram en bit galvaniserad sträng därför att jag tycker den är lättare att hantera än den kopparfärgade najtråden. Du väljer den strängtyp du tycker är lätt att arbeta med, men tänk på att ringen ska bära upp tyngden av björnmossan du flätar fast på den så strängen kan inte vara för tunn och vek.

Beräkna hur stor du vill ha kronringen/kransen och kapa strängen med avbitartången. Gör en bakåtböj av strängen i båda ändarna så att du kan haka ihop ringen och se om du är nöjd med dess storlek.

Jag lägger alltid upp lagom (detta ord!) buntar av mossan. I och med att jag sitter ute i solen nu och flätar torkar mossan väldigt snabbt. Därför duschar jag bunten innan jag ska jobba med den. Torr mossa bryts av!

Här ser du att strängens ögla är vänd från dig. Resten av strängen är alltså ut till höger på bilden. Du tar en bunt mossa och lägger den mot strängen. Kontrollera om du är nöjd med längen på mossan som ska hänga ned från kronan. Vik ”buntens skaft” över strängen, ned till höger och över bunten, runt mossbunten bakåt och åt höger så att du följer strängens riktning. Det ska bli som en knut/låsning av mossbunten.

På bilden ser du knuten som bildas på framsidan av kronan och att buntens strån följer strängen åt höger. Dra åt knuten så mycket du vågar utan att mossan går sönder. Blöt den innan om den hunnit torka igen. Jag använder klädnypor (gärna i trä för de glider inte så lätt som plastklädnypor) för att hålla fast mossbunten.

På bilden nedan ser du det som jag kallar knutar tydligt. Nu har jag tagit nästa mossbunt och lagt på samma sätt bakåt nedåt om strängen, framåt framför bunten och nu ska du titta noga på bilden så att du ser att jag lägger ”buntsvansen” mellan bunt 1 och bunt 2. Så gör du nu hela vägen runt strängen. ”Buntsvansen” lägger du alltså mellan 1 och 2 och böjer den sedan bakåt åt höger och följer strängen till höger. Försök att dra åt så mycket du vågar och skjut också knut nr 2 så tätt du kan mot knut nr 1. Använd klädnypan för att hålla allt på plats nu när du börjar med bunt nr 3.

Här har jag tagit den vaxade lintråden och låst fast mossknutarna genom att fläta ett kryss över desamma. Det är inte ett måste att göra så här. Du kan också försöka att dra knutarna så hårt du kan intill varandra så att de låses fast. Allt beror på dels hur hårt du själv kan dra, men också hur hårt du vågar dra utan att mossan går av hela tiden. Tänk på att du kan duscha om det är torrt.
Du måste inte använda lintråd. Du kan ta björntråd eller annan stark tråd. Du kan också ta ett färgglatt band och knyta på det här sättet.
Testa dig fram och se vad du tycker är snyggt och vad som är hållbart. Första mosskronan/gräskronan får du räkna med är litet skev och dann. Det gör inget alls – hantverk är det litet si och så med som en kursledare jag hade sa. Och Rom byggdes inte på en dag!

Bind nu bara några sådana här buntar om ringen om du just nu följer min beskrivning. I morgon ska jag visa hur det ser ut på strängens baksida och att man kanske måste klippa av ”buntsvansarna” som ligger åt höger till på bilden.

 

Få knutarna jämna


Ibland blir knutarna på framsidan större och större och större….det ser inte snyggt ut. Det beror på att ”buntsvansarna” som läggs till höger (som följer strängen till höger mot klädnypan) läggs på varandra och blir tjockare och tjockare. Då måste du klippa ”svansarna” på baksidan.

Det gör du på ett speciellt sätt.

Nu har jag vänt på kronan. Vi tittar på baksidan. Den senast gjorda ”buntsvansen” håller jag upp här. Du ska inte klippa den nu för då blir den kanske så kort att det inte går att knyta ihop knuten. Du lägger alltså den senaste ”buntsvansen” åt sidan innan du tar fram saxen.

Du sätter saxen snett så att du klipper de övriga ”buntsvansarna” på snedden.

Sedan är det bara att lägga den senaste ”buntsvansen” som vanligt och så fortsätter du att fläta tills du har ringen full med björnmossebuntar.
Nästa instruktion handlar om hur du sätter ihop ringen och hur du tänker om du vill ha en tvåvåningskrona…..eller kanske tre?!

 

Avsluta kronan
Du flätar ända fram till slutet på strängen dvs fram till haken. Sedan hakar du ihop hakarna och knyter ihop dessa med tråd. Nu snyggar du till ihopsättningen så gott det går. Om du behöver så kan du skjuta buntknutarna litet fram mot hakarna för att täcka ihopsättningen. Det här är insidan av ringen.

Sedan sätter jag fast tre trådar för upphängningen. Jag fördelar trådarna i ringen fördelat så att ringen delas upp i ungefär tre lika stora delar. Upphängningen ska göras med udda antal trådar – inte jämna antal. Dvs du använder tre, fem eller sju trådar. Fråga mig inte varför det ska vara udda antal. Antagligen har det att göra med att kronan hänger rakt med udda antal, men jag har å andra sidan aldrig testat med jämnt antal. Jag lärde mig så av en kursledare och har aldrig ifrågasatt det…..antar att hon kunde sin sak.

Nu är jag klar med första ringen.
Nästa ring blir mindre och den ska hänga under den här.

 

Bygg vidare
När jag flätat ring nummer två – den mindre som hänger under den större ringen – tar jag tre trådar och anpassar placeringen i ringen som jag gjorde för ring nummer ett. Trådarna måste vara ganska långa så att de verkligen räcker till så att jag kan anpassa höjden för ring nummer två i förhållande till nummer ett. Puh – det där är svårt att förklara på ett vettigt sätt.

Helt enkelt – trådarna för ring nummer två måste vara lååååånga. Du ska ju anpassa höjden för ring nummer två i förhållande till ring nummer ett tills du är nöjd. Du trär trådarna in i ring nummer ett och sätter samman dessa trådar med första ringens trådar.

Nu ser min kronas trådar och kronan väldigt tråkig ut. Det saknas en liten färgklick i det hela. Det vanliga är att man trär rönnbär eller renfana på trådarna. Rönnbär är det för tidigt för – eller rättare sagt jag ser inte ens rönnbärskart här. Och renfana finns inte på gården. Jag ska fundera på någon annan lösning på detta problem. I och för sig ser det ut som om kronan svävar!

Här ser du Barbro Anderssons (Storvik/Sandviken lärare på Västerbergs folkhögskola, tror jag) björnmossekrona. Tjusig är den!

 

Sista piffen
Som jag skrev tidigare så kan man trä rönnbär eller renfana på trådarna som kronorna hänger i. Nu finns varken eller, så jag har hittat på min egen lösning. Det måste finnas någon form av färgklick i det hela – annars blir det väldans tråkigt. Björnmossan torkar snabbt, men du kan spraya vatten på den om du vill att den ska se litet piggare ut…..en stund i varje fall.

Jag tog rött ullgarn och flätade med 6 trådar i varje upphängning för att upphängningstrådarna skulle bli litet tjockare. Jag tog trådarna två och två när jag flätade (= 6 trådar totalt).

 

Text och bild: Gun Alias Pysselfarmor .2012