#620 Sticka fingervantar från Glöte

4 vill slöjda detta
Loading...


Sex par vantar från Svegsorådet i Härjedalen har av teknik, mönster och praktiska lösningar att döma tillverkats av samma kvinna, Karin Eriksdotter i Överberg utanför Sveg, född 1833.

Ett par av dessa vantar finns i Nordiska museets samling. I en kataloguppgift berättar givaren att hans mor stickat vantarna. Vantarna har många mönsterformer som liknar Delsbo-tröjornas. Kanske Karin, som så många andra unga kvinnor, gick från Härjedalen till Hälsingland för att arbeta med att spinna lin under vinterhalvåret. Kanske lärde hon sig mönstret när hon var där.

Originalen till dessa fingervantar finns i privat ägo och har bevarats i gården ”Swedo” i Glöte, Härjedalen.

Här kan du ladda ner beskrivningen

Modell och beskrivning är gjord av Doris Oskarsson, Fröson; Berit Påhlsson, Östersund och Kathy Bäck, Hedeviken i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.
Den här beskrivningen är i sin tur, en av sammalagt 12 beskrivningar som tidigare publicerats i skriften Vantar och muddar från norr(som gavs ut 2003), och som nu även finns att ladda ner på den nya sajten 
Textil hemslöjd. Precis som i fallet 365 saker du kan slöjda! är det Sveriges hemslöjdskonsulenter som står som avsändare för Textil hemslöjd.

1 Kommentar

  1. Viktor Bernard Svensson
    21 februari, 2014

    Tycker detta är riktigt skitigt

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.