#631 Marmorera naglarna!

11 vill slöjda detta
Loading...


På samma sätt som man marmorerar papper i vatten med oljefärg kan man marmorera sina naglar med vatten och nagellack.

Du behöver:
En mugg med rumstempererat vatten
En pinne/sticka
Tejp
Naglelacksremover
Skyddspapper, bomull och tops
Nagellack

 

Nästan alla nagellack går att använda till marmorering, vissa är bättre än andra. Jag tänkte använda de här tre lacken först men när jag droppa dem i vattnet spred de ut sig lite dåligt och färgerna blev för ljusa så det skulle inte bli som jag hade velat ha den.

Om du ska använda färger som är lite tunna kan du preparera dina naglar genom att måla dem med ett underlack. tex när man vill ha klara färger är det bra att ha vit grund eller så kan du använda den färgen som känns som bottenfärgen.

När naglarna är prepade letar du rätt på en mugg du inte bryr dig så mycket om T.ex. en pappersmugg eller en gammal glasburk eller vad som. Jag har använt en sönderklippt läskflaska.

Fyll den med rumstempererat vatten. Om vattnet är för varmt torkar lacket för fort o du hinner inte rita nåt, om det är för kallt så sprider sig inte lacket ut över ytan lika bra. Lagom är bäst.

När du har ditt vatten behöver du maskeringstejpa naglarna för att minimera upprensningen efteråt. Här har jag tagit en tejpbit längs med nagelbandet och sen en lång tejpbit som går längs med sidan av nageln, upp bakom nageln och ner på andra sidan igen. På detta sätt får man endast två små hörn att städa upp.

När du väl har tejpat alla naglar kan du sätta i gång och droppa i lacket. Det är viktigt att droppa lacket nära ytan annars kan den trilla igenom ytspänningen och sjunka. För att få så starka färger som möjligt bör man droppa så många gånger som möjligt.

 


Här har jag droppat 3 gånger och man ser att färgen är väldigt ljus.

 


Här har jag droppat 8 gånger och ju närmare mitten man kommer ju mer är färgen koncentrerad.

Nu är det bara att börja rita i färgen. Jag vill ha randiga naglar så jag målar först en upp sen en ner och sen zigzag över mitten.

När du fått mönstret du vill ha doppar du fingrarna med naglarna så vågrätt du kan och försök pricka in där mönstret är som intressantast. Mönster som dessa kan man doppa fler naglar samtidigt för att spara lite tid.

VIKTIGT! Ta inte upp naglarna på än gång utan låt fingrarna ligga kvar i vattnet och med en tops eller pinnen du rita med plockar du upp lacket som ligger kvar på ytan. Om du plockar upp naglarna på en gång kommer mera nagellack att fastna och mönstret kan bli förstört.

Plocka bort tejpen försiktigt så du inte blir kladdig och inte förstör lacket, ett tips är att klippa upp tejpen bakom nageln för att enklare dra av tejpen. Sen är det bara att rensa upp lacket som kommit vid sidan av nageln och du är klar med din marmorering. Ett överlack kan vara bra för att få extra glans och för att lacket håller längre så.

Om du är intresserad av att se fler modeller av vattenmarmorerade naglar är youtube din bästa vän. Jag rekomenderar My Simple Little Pleasures kanal:  SimpleLittlePleasues

 

Text och bild: Silje Andersson

9 Kommentarer

 1. Annica
  5 februari, 2012

  Coolt!

 2. Maneki
  5 februari, 2012

  Fint — och även användbart i andra sammanhang: har sett dem som inspirerats av den här tekniken för att marmorera t ex julgranskulor. Minns inte exakt vem som gjorde det, men minns att jag såg det på CraftGossip.

 3. linn
  5 februari, 2012

  Ascoolt o sitter o försöker just nu, men lyckas inte alls att få färgen att glida ut, bara första klicken, hur varmt ska det va? HJÄLP 😀

 4. Silje
  9 februari, 2012

  Jag brukar köra på rumstemtererat, alltså kallare än finger varmt. Man får exprementera lite, vissa färger glider ju ut mer än andra så du kan exprementera med olika färger också. sen kan det vara om lacket torkar för fort hinner det inte riktigt glida ut ordentligt heller.

 5. linn
  9 februari, 2012

  Jo jag lyckades sen 🙂 blev asnajs 🙂 Tack för tips och hjälp 😀 /Lycklig tjej

 6. sofie
  28 februari, 2013

  vilket märke på nagellacket använder du? 🙂

 7. wilma sjöberg
  21 juli, 2013

  hej! jag undra om man måste ha genomskinlig tejp eller om det går lika bra med typ sån här svart tejp?

 8. smilla
  17 oktober, 2013

  OMG vad coolt, det ska jag testa!:D

 9. Annie
  8 september, 2014

  Vad heter märket på nagellack som du använder?

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.