#632 Sticka Märta-Stinavantar!

3 vill slöjda detta
Loading...


I Kubbe, Anundsjö socken, levde mästerstickerskan Märta- Stina Abrahamsdotter mellan 1825 och 1903. Märta-Stina har lämnat efter sig en unik skatt av stickade täcken, cirka 150×110 cm stora. Täckena är stickade i en speciell teknik, med bunden baksida, som i dag kallas Märta-Stinas teknik. De har stora geometriska mönster eller stiliserade blommor och blad. Märta-Stina stickade även tröjor, strumpor och vantar till försäljning men tyvärr finns inga bevarade. Hon vävde och färgade också pälsskärp med beställarens årtal och initialer. Märta-Stinavanten har ett mönster som inspirerats av bårder på täckena.

Här kan du ladda ner beskrivningen

Vanten är formgiven av Ulrika Bos Kerttu, hemslöjdskonsulent i Västernorrlands län. Den här beskrivningen är i sin tur, en av sammalagt 12 beskrivningar som tidigare publicerats i skriften Vantar och muddar från norr(som gavs ut 2003), och som nu även finns att ladda ner på den nya sajten  Textil hemslöjd. Precis som i fallet 365 saker du kan slöjda! är det Sveriges hemslöjdskonsulenter som står som avsändare för Textil hemslöjd.

2 Kommentarer

  1. Marianne Lindborg
    8 februari, 2014

    Läst om Märta Stina i Hemslöjd nr 1 2014 M.ycket intressant och inspirerande. Kan det ha varit så att hon saknade tillgång till vävstol och därför fann sin egen utväg nämligen att sticka. Stickmönster är ju ofta inspirerade av vävmönster. Fantastiskt fina mönster!

  2. Vantar i Märta-Stinas anda | Textila utsvävningar
    28 januari, 2018

    […] län har skapat med inspiration från Märta-Stinas täcken. Länk till mönstret finns här. Och här kan man läsa lite om […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.