#636 Gör en sockerros!

4 vill slöjda detta
Loading...

Vi testar lite nya tag på bloggen och smakar på ätbara slöjdmaterial idag. Samma beskrivning kan förstås användas på keramik, cernitlera eller liknande, men den här rosen är av sockerpasta och gör sig bäst på tårtor eller andra läckerheter.

 


Börja med att färga sockerpasta rosa. Dela i tre delar och mixa i vitt i olika mängd i två av dem för att få nyansskillnader.

 


Forma en liten kon, ungefär en halv centimeter kortare än du vill att rosen ska bli hög.
Tryck ut ett kronblad i handflatan. Gör ytterkanterna lite tunnare än mitten och botten. Vill den fastna så pudra lite florsocker under först.

 


Fukta nederkanten med lite, lite vatten och forma den runt konen. vattnet får bladet att fastna mot konen.
Linda in konen.

 


Fortsätt med flera små blad utanpå. Låt dem gå omlott. Jag tycker inte att det gör något om bladen spricker lite i ovankant men det går att få ihop det med lite vatten om man vill.

 


Fortsätt med lite bredare blad. Fortsätt med lager tills du fått den storlek du vill ha och böj ut bladen lite allt eftersom. Forma även till botten lite så är rosen färdig!

 

Text och bild: Anna J.D Jacobsson, Annajdjacobsson.wordpress.com
Den här beskrivningen är lånad från hennes gamla blogg Söckersött där ni också kan se en del av hennes och andras tårtor för inspiration i köket.

4 Kommentarer

 1. eva
  10 februari, 2012

  Vad är sockerpasta – gör man (hur)eller köper man (var)???

 2. Tobias
  10 februari, 2012

  Sockerpasta är som marzipan, fast utan mandel. Man kan köpa den i vissa konditorier och på internet. Tydligen ska det också gå att hitta på Panduro, men det får vara ett obekräftat tips.

  Eller så gör du den själv! Här är ett par recept: johannastartor.blogspot.com/2011/02/sockerpasta.html
  http://www.tasteline.com/Recept/Sockerpasta_-_grundrecept

 3. stella
  17 februari, 2012

  Jag har sett sockerpasta på Panduro:)

 4. åsa
  11 november, 2013

  Vill man bara ha göra några detaljer kan man fixa sockerpasta med marshmallows:

  Värm ett par marshmallows med några droppar vatten i micron några sekunder i taget. Det blir superkletigt! Lägg geggan i en skål med florsocker och blanda in florsocker tills massan är smidig att handskas med fingrarna. Klart! Nackdelen är att det torkar ganska fort. Figurerna blir ganska hårda. Håller länge i tät burk.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.