#642 Sticka tumvantarna från Gudmundstjärn

6 vill slöjda detta
Loading...


Originalvantarna är stickade av Sara-Lena Nilsdotter (1833- 1928), husmor på skogshemmanet Gudmundstjärn, Indal i Medelpad. Gudmundstjärn anlades i slutet av 1770-talet och övergavs på 1940-talet. På gården producerades så gott som allt som behövdes för överlevnaden. Där fanns ett 30-tal byggnader med bland annat skvaltkvarn, vattendriven ramsåg, tröskverk och smedja. Gårdens kvinnor tillverkade själva all textil till hushållet. De kardade och spann ullen, vävde och stampade sin vadmal. Linnelakanen, handdukarna och särkarna var tillverkade av lin från egen åker som de berett på gården.

Här kan du ladda ner beskrivningen

Modell och beskrivning är gjord av Kristina Eriksson i Stöde. Den här beskrivningen är i sin tur, en av sammalagt 12 beskrivningar som tidigare publicerats i skriften Vantar och muddar från norr(som gavs ut 2003), och som nu även finns att ladda ner på den nya sajten  Textil hemslöjd. Precis som i fallet 365 saker du kan slöjda! är det Sveriges hemslöjdskonsulenter som står som avsändare för Textil hemslöjd.

2 Kommentarer

 1. Gunilla Haglöf
  16 februari, 2012

  Vill bara säga att ni är helt underbara som delar med er av så mycket fint och roligt hantverk. Kärlek <3 till er.

  • Pia Jägstrand
   16 februari, 2012

   Tack Gunilla, det var verkligen roligt att höra! Vi har många gästbloggare som är med och delar med sej av sina tips och idéer här på 365 och det är hur kul som helst att få medverka till det : )

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.