#650 Gör en farfarströja

3 vill slöjda detta
Loading...

Du behöver:
1 stor stickad tröja
Garnbollar / knappar /rosor av tyg
Dekorationsfrans,
Lovikkagarn till hopknyt

Gör så här:
Klipp till fem delar av tröjan enligt bilden. Klipp upp tröjan i sidorna.
Klipp även upp ärmarna i sidsömmen eller från ”lillfingret till ärmhålet” om där inte är någon sidsöm. (Klipp eventuellt bort ärmens sidsöm om den är för tjock).
Sy fast de uppklippta ärmarna i sidorna så tunikan blir A-formad, med den smalare delen, det vill säga ”handleden” i ärmhålet och den bredare delen nedåt. Anpassa så nederkanten är jämn.
I detta förslaget är sömmarna utåt men det går förstås att sy så de kommer på insidan. Använd smal sicksacksöm på maskin.
Klipp till halsen på tröjan så den blir som du vill ha den. Ta de smala, runtgående delar du klippt bort vid axel/ärmpartiet och klipp upp dems å de blir längre remsor. Sy på dem som förstärkning kring halsen, som en ”krage”. Sy för hand med tunnare ullgarn.
Förstärk ärmhålet genom att vika en liten kant. Enligt detta förslag viks kanten utåt men det går att vika den inåt också. Sy fast med tråckelstygn i tunnare ullgarn.

Arbetsbeskrivningen och modellen är en del av En textil hyllning, se mer på En textil hyllning – Region Halland. På webben hittar du inspirationsbilder kring återbruk, tips på hur du utifrån materialet kan fördjupa dig i olika frågeställningar och hitta olika ingångar. Detta är ett samarbete mellan Anne Lang, konstutvecklare i Halland, Marita Jönsson, slöjdutvecklare i Halland och textilforskare Anneli Palmsköld. Modellerna har tagits fram av textilkonstnärerna Katarina Segerbrand, Maria Stigsdotter Drott, Lisa Burénius, Marie Ganslandt och Helén Markow.

Hanna Hallén har tecknat, fotograferat och sammanställt arbetet med finansiering från Region Halland.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.