Bind en anteckningsbok

Karin Holmberg visar på sin Brodösens blogg hur hon gjort två tygklädda anteckningsböcker som 30-årspresenter.

Vänta ...

1. Först behöver man sidorna. Vik pappersark så de blir en lagom storlek. Jag har använt vanligt skisspapper från ett större block. Det är viktigt att få det här vecket så att ryggen på boken blir snygg. Klipp eller skär också till två bitar stadigt papper, i samma storlek eller några millimeter större. Det här ska bli stommen i pärmarna. Gör tre hål (eller fem eller sju eller…) genom alla arken med en grov nål.

2. Klipp ut två tygbitar som är ca 1 cm större än pappret som ska bli pärmen. Man kan gärna göra sidan som ska vikas in över hålen lite längre, så att den täcker hålen bra.

3. Vik in tyget snyggt (särskilt hörnen), stryk ut t ex trälim tunt och limma fast tyget runt det stadiga pappret. För en extra finish kan man klippa ut ett till papper, som är några mm mindre, och limma fast för att dölja tygets kanter. Gör likadant med den andra pärmen. Fixera med klädnypor eller lägg i press under några tunga böcker. Låt torka.


4. Montera boken såhär: ena pärmen underst, alla vikta sidorna travade på varandra, andra pärmen överst.


5. Nu är det dags att sy! Håll boken med baksidan mot dig. Trä in nål och en lång tråd i det mittersta hålet, så du kommer ut på framsidan. Dra igenom all tråd så att det blir en liten snutt kvar på baksidan. Den här ska du knyta ihop allt med till sist. Var noga med att du trär igenom alla pappersarken.

 


6. Trä igenom nålen likadant en gång till så att tråden binder runt ryggen. Trä sedan in den från framsidan i nästa hål och dra igenom all tråd. Gör ett likadant stygn igen.


7. Trä nu tråden runt kortändan på boken, trä in den i hålet från framsidan och ut på baksidan. Trä in den igen i mittenhålet. Du ska nu ha som långa stygn både på framsidan och baksidan av boken. Det är lite svårt att förklara i ord, men det brukar ge sig när man sitter och gör det.


8. Gör likadant på andra halvan av boken. Dra åt tråden hårt. Använd lintråd som klarar att man sliter i den (inte bomull som jag hade här… jag var tvungen att göra om det eftersom den gick av). Knyt fast änden med snutten som du lämnade vid mittenhålet. Nu är boken klar!


Bindningen Karin använde kommer från den här, tydligen eminenta boken. I tips XXX finns en annan, lite mer avancerad bokbindarbeskrivning.

Text och bild: Karin Holmberg, 2012