#657 Slöjda en boll av garnsnuttar

5 vill slöjda detta
Loading...

På bloggen Bland garner, trasor och trådar, finns den här roliga beskrivningen på hur man av de minsta trådarna kan göra en fin boll.

Vissa tror att jag sparar på allt, men det är bara ont förtal. Jag sparar bara på sådant som är användbart, eller snarare sådant som jag tror att jag kan ha användnig för. Sällan vet jag vad det ska användas till. Det brukar visa sig.

-Jag sparar i alla fall de småsnuttar av ullgarn som blir över när man fäster trådar. Av dessa tovar jag bollar som ibland dekorerars med broderier. Bollarna används att hänga på nyckelringen.

Småsnuttarna av ullgarn formas till en boll som knyts in i en gammal nylonstrumpa. (Jag sparar natuligtvis nylonstrumpor också.) Sedan får bollen gå med i tvättmaskinen tillsammans med en vanlig 60-tvätt. I regel kommer det ut en fin rund boll, men ibland måste man lägga på lite mer ull och köra ytterligare en gång i maskinen.

Så kommer det roliga, bollen ska dekoreras, t ex som här med franska knutar och läggsöm. Bandet är en i-cord stickad med 4 maskor.

Fler bollar finns på i min Flickr! photostream.

Text och bild: UllaBritt Önnerstam

6 Kommentarer

 1. Malin
  2 mars, 2012

  När de har gått i tvättmaskinen och man plockar ut dem ur strumpan kan man forma dem så de får äggform. Fina att använda till påsk som dekoration. Hänga i fönster, påskris, på ett fat.

 2. Slöjdtips « Bland garner, trasor och trådar
  2 mars, 2012

  […] har mina tovade bollar visats på bloggen 356 saker du kan slöjda. Dagen till ära vill jag gärna visa en boll jag broderade häromdagen. Like this:GillaBli först […]

 3. Nelli ljunggren
  26 februari, 2013

  jag gillar den här sidan
  <3

 4. BirgittaM
  21 mars, 2013

  Helt underbart. ÄNTLIGEN kan jag (som också spar det mesta, eftersom det mesta visar sig vara användbart) använda de garnstumpar jag får över när jag t.ex. broderar. TACK för tipset. Skall jag lägga upp på min Gilla-sida.

  • Pia
   25 mars, 2013

   Vad roligt att du tycker om tipset om garnstumpar…det blir vi glada över att höra 🙂

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.