#666 Skydda dig mot ondska: preparera tröskeln

6 vill slöjda detta
Loading...

Med tanke på nummret på dagens tips tycker vi att det är plats med lite preventiva medel mot Hin Håle och annat styggt.
På den underbara sidan Digitalt Museum kan man lätt fördriva tiden. Surfa runt bland doppåsar, muskedunder, trollpåsar och allt annat som finns i de enorma samlingarna på några av våra bästa museer.
Där kan man också hitta tröskeln som är på bilden ovan. Förr fick man lov att skydda sig olyckor och hemskheter på de sätt man kunde. Man ville skydda det som var viktigt, hemmet och ladugården till exempel. Sjukdom kunde slå hårt mot familjer och boskap och följderna kunde bli allvarliga. Idag är det lätt att lyfta ett ögonbryn åt sådana här skyddsmedel och gammalt skrock men vad gör vi själva? Hur hade det gått för Stefan Holm utan hans strumpor och hur skulle jag klara mig om jag inte fick ”ta i trä” med jämna mellanrum?

Föremålet ovan beskrivs så här:

”Skyddsmedel för ladugård, forntroföremål bestående av ett ur en tröskel till ladugård ursågat stycke med tvenne igenproppade borrhål, det ena innehållande en orm, det andra ok. föremål liknande järnskrot”.

Så för att skydda ditt hem behöver du:
En rejäl tröskel
Borr
En dö orm
Skrot
Träplugg

Gör så här: Hitta en dö orm. Borra hål i tröskeln och knö ner ormen. Plugga igen hålet. Gör ett till hål och knö ned skrot. Plugga igen.
Sen ska allt gå bra.

Text: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst
Bild: Digitalt Museum

 

4 Kommentarer

 1. Silje
  11 mars, 2012

  Ja man kan ju hitta lite döda ormar på våra vägar i bland. vill man inte stoppa ner dem i sin tröskel kan man ju alltid garva skinnet och göra ett fint armband, det gjorde en av minna väninnor, snyggt zigzag mönster på det 🙂

 2. Mej
  12 mars, 2012

  Ack, enligt traditionen måste ormen vare vid liv när man stoppar in den, annars gör den ingen nytta – det är dens ande som ska skydda och redan döda ormar har ju ingen ande kvar.

  Men istället för orm kan man använda kvicksilver – sen häller man i några droppar vinäger så det har att äta. Så gjorde man i Norrland förr i världen.

  • Hillevi
   16 mars, 2012

   Hur gör man då? Jag ser framför mig samma scenario som när min mor försökte få sin gamla cairnterrier att sitta i cykelkorgen, he he. Det gick sådaär..

 3. Rubert Slawoski
  19 augusti, 2014

  k001t

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.