#671 Väv kantband

Det här det sista tipset i en serie av fem tips om att väva brickband. Detta tips visar hur man kan göra kantband, exempelvis på ett plagg eller en filt. De fyra föregående tipsen heter: #661 Gör brickor till brickvävning. #665 Väv med brickor. Varpa, #667 Väv med brickor: Trädning, #669 Väv med brickor: Väv
(Tipsen är från 2012)

8 vill slöjda detta
Loading...

Brickvävt kanband

Max Lundkvist visar på sin blogg ett enkelt men väldigt smart sätt att skapa en kant på ett plagg, filt eller annan textil som skulle passa i en vävd kant:

Jag håller på med en ny hätta och visar här på ett lyckat experiment med kantvävning. Tekniken beskrivs i Textiles and Clothing, sid 161. Hättan är i ylle fodrad med tunnare ylle och den här väven binder ihop lagren samtidigt som den bygger på och säkrar kanten utan att göra kanten tjockare.

Det är en brickväv med fyra brickor och fyra trådar i varje bricka. Väven sys fast i kanten med inslaget.

 

Text och bild: Max Lundkvist, maxlundkvist.se

2 Kommentarer

 1. Helena
  15 november, 2013

  Åh, en bra bild där man faktiskt ser hur det är gjort!

  Jag funderar på om det går att kanta med brickband istället för att fålla ett tyg som fransar sig (ovalkat)? Den tekniken som visas här känns som att den bara skulle riva sönder kanten.

  • Tobias
   28 november, 2013

   Ja, det finns ju helt klart en risk för det. I alla fall om stygnen/inslagen är korta och glesa. Men det går ju att kantsy, typ zickzacka, en kant för att hindra den från att fransa sig och den här tekniken blir i princip samma sak, fast en väver fast ett band samtidigt. Så gör du bara stygnen ordentligt och tyget inte är allt för glest så ska det fungera även på ett ovalkat tyg.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.