#675 Tälj ett fiskstim!

9 vill slöjda detta
Loading...


När jag tittade i senaste Hemslöjd (www.hemslojd-tidningen.se) blev jag väldigt upprymd när jag läste om Anja Sundberg som täljde leksaker till sin dotter. Bland annat hade hon gjort en massa mat i trä. Jag trodde jag skulle härmas och också tälja olika grönsaker, ostar, skaldjur och mjölkpaket, men det blev bara fiskar och nu har jag gjort ett helt stim.

För att göra fiskar så frågar du markägaren om lov och sågar sen ner ett litet träd, det behöver inte vara särskilt stort eftersom småfisk som finns i fiskstim inte är längre än 5-10 cm. Såga av en bit som du klyver med hjälp av yxa, först till två halvor, sedan till två kvartar och sist till två åttondelar.

 


Ta sedan fram de verktyg du behöver. Om du ska göra många fiskar är det bra med: yxa, japansåg, kniv och penna, men du klarar dig också på bara kniv och penna.

 


Rita upp din fisk på träbiten, såga sedan ett spår på var sida där stjärten möter kroppen. Använd sedan yxan för att grovhugga till kroppen.

 


När du yxat klart sågar du av fisken så att den blir så lång du vill ha den. Fintälj sedan med kniv.

Vad använder man då ett fiskstim till? Jag vet inte riktigt, kanske som leksaker om man målar dem, kanske som en mobil om de får ett hål borrat i sig. Har du någon egen idé så skriv gärna i kommentarsfältet.

 

Tips, Text och bild: Mia Lindgren, Slöjd i Väst

5 Kommentarer

 1. Gunnvor
  20 mars, 2012

  Jag skulle gärna hänga upp ett helt fiskstim som insynsskydd i mitt fönster!

 2. Tyg och otyg
  21 mars, 2012

  Knoppar/handtag till skåpsdörrar eller lådor? Eller sätta upp hela stimmet på väggen som dekoration?

 3. Mira
  23 mars, 2012

  Nyckelhänge! Då sätter man en så’n där liten skruv med ögla i munnen på fisken och sen en nyckelring-ring i den igen.

  Smycke! Då borrar man hål rakt igenom fisken från rygg til mage en bit nedanför huvudet och träder i ett lädersnöre. Man kan trä på många efter varandra.

 4. Lopplisa
  23 mars, 2012

  Jag röstar också för ett fittstim. Kan riktigt ser firrar simma i mitt toafönster, fästa i trådar – mellan glasen. Ungefär som i ett akvarium. /Pia

 5. Juliane
  14 augusti, 2013

  Åh, vad roligt! Det var precis min tanke när jag såg bilden – att fiskarna ser ut som om en släkting till mig (Anja Sundberg) har gjort dom. Sedan läste jag texten – och där hade du ju nämnt henne som inspirationskälla. En liten värld – och ett fantastiskt fiskstim!!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.