#688 Borra vackra ägg till påsk

11 vill slöjda detta
Loading...


För att göra dessa snygga ägg behöver du:
Utblåsta ägg, en Dremel eller liknande verktyg och bomullstops

Jag använder vanliga hönsägg och om man inte köpt ifrån någon som föder upp höns har de ju ofta rosa stämplar på. Dessa kan man gnugga bort efter att ägget legat i ett bad med vatten och ättika. Detta gör man enklast när ägget är fullt annars flyter de bara runt på ytan.
Men ha inte ägget i ättickan för länge för då kan de bli för skört, några minuter brukar räcka

Borrdelen till Dremeln bör vara konisk, denna är en diamantbit men jag tror att det borde gå lika bra med en vanlig konisk slipbit.

Håll stadigt i ägget med ena handen. För att ge stöd åt borrhanden kan du vila lillfingret mot den handen som håller i ägget. När du borrar bör du inte trycka för hårt utan låt borren göra jobbet. Försök håll borren så rakt som möjligt och tänk på att det är lätt att göra hålet större men det går inte att göra mindre.
För att göra större hål är det bara att borra längre in. Om du vill ha ett hål som är större än vad biten är slipar man bara runt hålet lite mer.

När du borrat klart ditt mönster behöver man plocka bort hinnan på insidan. Det tycker jag är enklast med en bomullstops. Så hårda tops som möjligt och det kommer gå åt ett gäng. Men ju hårdare den är desto fler hål hinner man göra rent innan den faller ihop.

De stora hålen går jag bara in med topsen och snurrar runt, på så vis gnuggar man bort hinnan. I alla fall just runt hålen.

Men när jag gör rent de små hålen går jag in igenom ett stort hål och hittat ett litet hål mitt emot. Då sätter jag topsen mot det hålet och snurrar. På grund av detta kan det vara en ide att tänka på att sätta stora hål jämt utspritt över ägget för att underlätta rengöringen.

Så här snyggt blir ägget efter rengöring och nu kan du göra vad du vill med dem. Sätt snöre på dem och häng dem i påskriset eller i fönstret eller så kan du lägga dem i en fin skål.

 

Text och bild: Silje Andersson

13 Kommentarer

 1. Elin
  2 april, 2012

  Wow!!! Snyggaste äggen någonsin!!!

 2. Anna
  2 april, 2012

  Oj vad jättefina! Känner verkligen att jag måste investera i en Dremmel.

 3. /Spruttan
  2 april, 2012

  Awesome!

 4. Ann-Sofie
  2 april, 2012

  Super! Jättefina! Tack för tipset.

 5. Kerstin
  2 april, 2012

  Helt underbart

 6. lopplisa
  3 april, 2012

  Helt galen idé, i ordets mest smickrande betydelse! Jättefina!! Skulle man kunna doppa ägghöljena i något för att göra dem mindre sköra månn´tro??

 7. Silje
  4 april, 2012

  Jag tvivlar på att man kan göra dem mer hållbara ja om man inte doppar dem i plast eller nåt.

  Men äggen är inte jätte sköra men det beror lite på hur mycket man borrar. Vill man ha ett stadigt ägg så kan man se om man kan få tag på ankägg för de är mycket tjokare i skalet.

 8. Petra
  4 april, 2012

  Provade idag och det var både kul och blev jättefint. Tog dock piprensare till att rensa bort hinnorna. Funkade bättre än tops!

 9. Pleu
  4 april, 2012

  Om man lackar dom eller målar dom med en akrylfärg så borde dom bli lite hållbarare. 🙂

 10. Ägg « Assint rämmil
  6 april, 2012

  […] snyggaste påskägg jag någonsin sett var med som pyssel på 365 saker du kan slöjda här om dagen. Fick massa inspiration och en väldans lust att prova själv. Som vårsolen med sina […]

 11. kerstin
  7 april, 2013

  Detta var de finaste ägg jag sett! Skulle inte ha något emot att ha ett sådant ägg i mitt ris.
  Kerstin

 12. Ralph
  25 januari, 2014

  Great idea. I’m going to try this. Thanks.

 13. Annette
  29 mars, 2015

  Jag har försökt att hitta den fina sliptrissan till dremeln, fick prova med några andra som var ganska svåra att jobba med. Har gjort många missar så det har blivit en hel del omeletter. Rengöringen av hålen tog tid för hinnan sitter mycket hårt. Annars är äggen förtjusande.
  Tack för den goda idén.
  Glad Påsk
  Annette

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.