#696 Måla med filfärg

3 vill slöjda detta
Loading...

Att måla med filmjök är ett gammalt och enkelt sätt att måla. I tips #124 Gör din egen färg-filfärg kan du läsa om hur man blandar filfärg. Det hela är mycket enkelt, rör ner pigment i fil tills du får den färg du vill ha. Pigment kan man köpa i bra färgaffärer, konstnärsbutiker eller som jag har gjort, på Slöjd och Byggnadsvårdsbutiken på Nääs.

Du behöver:
Något som behöver målas
Linoljefärg
Pigment
Fil
Penslar, maskeringsgtejp och annat målarstök

Jag har en praktisk kista som jag tyckte var fin en gång, men man kan ju ändra sig. Nu ska den få ett nytt liv! Av med den bruna kletfärgen och slipa rent. Sedan målade jag kistan med linoljefärg. När man målar med linoljefärg måste man måla tunt annars rinner det och ”skrynklar” sig när det torkar. Mkt fult!

Filmjölk och pigment. Skoj att blanda.

Jag markerade det fält jag ville måla med blyerts och tejpade sedan på maskeringstejp.

Måla på filfärgen. Färgen håller sig i kylskåp ett par dar men tänk på att det är en färskvara precis som äggoljetempera.

Filfärg är utmärkt att göra dekorativa mönster i. Något som har varit väldigt vanligt både i inredningsmåleri, på möbler och annat. Min tanke var att jag skulle nävamåla kistan. Då använder man näven för att göra mönster som på bilden till vänster. Tyvärr fick jag inte till det riktigt, det blev inte fint. Då var det bara att ta penseln och måla slätt igen och prova något annat. Det som blev finast var att använda en ihopknölad pappåse och stöppla ett mönster.

Rita mönster med fingrarna blev ganska fint men inte tillräckligt.

När jag var klar med målningen fick det torka. För att färgen ska hålla ordentligt måste man efterbehandla den målade ytan. jag strök över en halvolja, dvs hälften linolja och hälften balsamterpentin. Det blir som trolleri, när filmjölken har torkat ser den ganska grå och dammig ut men när man strök på halvoljan kom den vackra färgen fram. Den som sade att ”gult är fult” hade fel.

text och bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

6 Kommentarer

 1. lopplisa
  12 april, 2012

  Spännande!! Jag är en novis på området ”färg från kyl och skafferi”, men villig att lära (hoppas kunna gå en äggoljetemperakurs i sommar). Fil låter också väldigt intressant! En fråga bara: om man nu skulle vilja slå sig på lite kurbits ovanpå filen, vilken typ av färg använder man bäst då? Fin, fint resultat på kistan med filen förresten!!! /Pia

  • Hillevi
   17 april, 2012

   Jag är också novis på det här området men nu har jag frågat en expert. Måla med oljefärg ovanpå halvoljan. OM man målar på filmjölksärgen direkt löser den upp sig. Så är det!

 2. John
  19 april, 2012

  Hej! Rolig idé!

  Måste man måla med linoljefärg först eller går det bra att måla direkt på rent trä?
  Sedan undrar jag även vilket pigment du använde till din kista?

  • Hillevi
   19 april, 2012

   Det går bra att måla direkt på trät. Det blir ju lite transpatrent, jag tror att det kan bli fint. Pigmentet heter järnoxidgul och är från Wibo färg.
   Om du exprimenterar, skicka gärna en bild på hur det blev!/Hillevi

 3. lena
  4 juni, 2013

  Man kan måla med filfärg på glatta ytor tex kylskåpet. Vill man att det ska bli beständigt så lackar man över

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.