#7 Tälj ett nålhus till dina nålar

Ett nålhus är ett snyggt och praktiskt måste för den som gillar att sy eller brodera för hand. Anders berättar hur du tillverkar ett i trä.

9 vill slöjda detta
Loading...

nål
Nålhus av trä, ben, horn eller metall bars förr av så gott som alla kvinnor. Nålarna sattes fast på en bit tyg som sedan stoppades ner och förvarades i nålhuset. I arkelologiska gravfynd har man funnit nålhus från 800 talet.

Så här kan du göra ett nålhus av trä. I det här fallet använder vi torr lind (som är ett mjukt och lättbearbetat träslag) men det går också bra med färsk björk, al, asp eller sälg. (färskt trä är mjukare att tälja i, än torrt)

Såga eller klyv ut ett ämne som är ca 25-30 mm i fyrkant och ca 120 mm långt. Borra ett hål som är 12-14 mm i diameter och ca 100 mm djupt.

Nu tar du fram din vassa kniv och täljer en form på nålhuset som du blir nöjd med.

Prova också med att dekorera genom att skära enkla v-spår i träet runt om på sidorna. Tälj till en knopp, rolig eller fin…

Passa in knoppen så den går trögt i hålet.

Till sist kan du måla nålhuset med oljefärg som ger en vacker lyster. Blanda i lite pulver pigment i linoljan och måla sedan tunt. Låt färgen dra in en stund (5-15 min). Torka sedan av färgen med en trasa och du får en vacker laserande yta. OBS! Trasor med linolja kan självantända. Lägg dem i en burk med tättslutande lock innan du tar dem till din kommuns återvinnings-station. När färgen torkat några dagar till en vecka har du ett alldeles eget personligt nålhus.

nalhus_goranp-150x150 slojd_nalhus_annsograhn-150x150 nlhus-150x150

 

Text: Anders Isgren, hemslöjdskonsulent i Kalmar län
Nålhusen på bilderna är slöjdade av Anders Isgren, Göran Posthuma och Annso Grahn

1 Kommentar

  1. Lena Thermænius
    12 april, 2015

    Jag tycker mycket om dina nålhus, Anders! Ska prova färsk syren, och kanske gör jag också ett lite större etui, till min fina reservoarpenna.
    Tack för inspiration! 🙂

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.