Tova en matta till en minihamster

Skäm bort din favorit med en tovad matta.

Vänta ...


Minihamstrar är mysiga husdjur som gärna uppskattar lite slöjd. Varför inte tova en ullmatta till boet? Minihamstrar gör gärna sina behov i boet, kanske för att inte avslöja sig för fiender? Redan efter någon dag när du gjort rent i boet kan det lukta starkt av urin igen. Men om du utnyttjar en av ullens fantastiska egenskaper, att neutralisera urin till vatten, så blir det så mycket trevligare, både för dig och för din lilla hamster.


Det enda du behöver är lite ofärgad ull eller kardflor, med ullfett kvar, och tvålvatten. Dra ut ulltussarna så att de blir fluffiga, eller använd färdigt kardflor. Lägg ut ett lager med ullfibrerna åt samma håll, ungefär 20 x 20 cm. Lägg ut ett nytt lager ovanpå det förra, lägg fibrerna tvärs över de andra.


Jag använder vanlig tvål, som jag löser upp i varmt vatten, när jag tovar. Tvålen är mild mot händerna och innehåller inte tallolja, som kan vara allergiframkallande. Stänk på varmt tvålvatten och gnugga försiktigt ihop ullen. När den bildat ett sammanhållande sjok kan du ta i lite mer. På slutet kan du gnugga den hårt i händerna,


eller på en tov- eller tvättbräda, om du har det. När mattan är färdig, ca 11 x 11 cm, sköljer du ur den i ljummet vatten, kramar ur den och hänger upp den på tork!

Sen är det dags att lägga in mattan till din minihamster. Den kommer säkert att krafsa loss lite ull och boa in sig ordentligt, det gjorde i alla fall vår hamster! Mattan kan tvättas med återfettande ulltvättmedel och användas många gånger. Det är ullfettet, lanolinet, som neutraliserar urin till vatten. Det är mycket roligare att göra rent buren och boet, när det inte luktar så illa!

 

Ett annat minihamstertips!


På en avverkningsplats hittade vi en avsågad grenutväxt från en björkstam. Grenen var bortruttnad och hade lämnat efter sig ett naturligt hål. Minihamstern älskade utväxten och ville gärna krypa ner i hålet! För att göra boet lite större, skar vi bort en del av träet, som vuxit in mot stammen. Ett eget trähus, naturligt täckt med näver och en tovad ullmatta – det är toppen när man är minihamster!

Text och bild: Eva Carlborg, länshemslöjdskonsulent i Gävleborg, 2012.