#703 Sy hålsöm runt insektshål

2 vill slöjda detta
Loading...

Det är trevligt när våren kommer. Det börja knoppas, fåglarna kvittrar och insekterna surrar. Fast alla djur är inte lika välkomna.

När denna lilla lymmel dyker upp mellan golvplanken och i värsta fall återfinns i byrålådan med favorittröjan eller i garnlådan då blir man inte glad. Vilken liten lymmel är då detta, jo en pälsänger. Detta förhatliga djur som likt ett tryffelsvin efter tryffel letar sig fram till finaste ullen och lämnar små retliga hål efter sig.

Om man haft lite tur i oturen med de förhatliga små djuren har de bara lämnat något hål efter sig och plaggen går att rädda. Som jag gjort här nedan, där de gnagt ett litet runt hål.

Jag sydde då runt hålet med langettstygn, knappnålsstygn går lika bra. Och sydde sedan en liten blomma runt hålet.

Fast sådan tur har man ju inte alltid så det är bättre att bli av med de små lymlarna. Vilket vi blivit med hjälp av cederträolja och envishet (hoppas jag).

 

Text och bild: Anna-Lisa Persson, Slöjd i Väst

 

2 Kommentarer

 1. Katta
  18 april, 2012

  Hej!
  Har du provat frysboxen?
  Lägg tyget i en plastpåse och förvara den i frysen ett tag.
  Katta

 2. Fröken Textil
  20 april, 2012

  Visst dör pälsängerna i frysen, hålen på kläderna består dock. Och har man som oss haft stora problem med pälsänger går det inte att stoppa in alla sina saker i lägenhetens frysbox hur mycket ärtor man än plockar ut (gosdjur bredvid Ben and Jerryglassen har varit en vanlig syn). Vi har med envishet bearbetat orsaken, alltså motat bort själva skalbaggen och dess lust att lägga ägg i våra väggar. Jättefarliga och miljöhemska alternativ fanns men vi valde envishet och cederträolja och det har fungerat!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.