#710 Höj sängen

5 vill slöjda detta
Loading...


Förra veckan flyttade jag och bor numera två pers och en hund i en etta. En lagom yta att städa men lite tajt om plats för prylar så det gäller att använda det mesta utrymmet. -Under sängen till exempel. Första planen var att bygga ett loft med en Walk in closet under men då skulle jag antingen behöva sova med näsan i taket eller få en Crawl in closet. Så det får bli en kompromiss, med 45 cm höjd under sängen får jag in en liten hallbyrå åtminstone.

Mina IKEA-sängben var 30 cm så jag behövde 15 till. Tyvärr verkar ingen sälja så höga sängben och virke till nya ben kostar mer än färdiga IKEA-ben. -Ett utmärkt tillfälle att testa på lite IKEA hacking med andra ord.


Jag köpte ett paket 20 cm ben (den enda storleken de säljer numera) att förlänga mina gamla ben med. Börja med att kapa av fästet på de nya benen så det blir en plan yta.


Mät och rita upp var du ska såga skarven. Gör en mittenlinje och en linje för hur lång skarven ska va, mina är fem cm (vilket ger 15 cm förlängning = 45 cm total höjd). Såga ut samma form på benen du ska förlänga, fast i nederkant, de behöver ju ha fästet kvar.


Såga ut dem och passa ihop.


Limma ihop med vanligt trälim, i brist på skruvtvingar går det att lägga dem ner med nåt tungt, tex. böcker uppe på.


Har du som jag en bred säng (160 cm) behövs ett stödben i mitten. Det behöver inte ha nån specialfästanordning som de andra utan ett par vinkeljärn blir utmärkt. Benet behöver inte hellet ha samma form som de andra. -Jag sågade av en lite smalare regel på 45 cm. Fäst vinkeljärnen på regeln och se till att den står rakt när du gör det.


Skruva sen fast den i sängbottnen. Nertill i bakrgrunden syns ett av de förlängda benen. De fästs precis som vanligt.


Klart! Blev helt perfekt för att passa in lillbyrån.

Text och bild: Tobias Havaas, Slöjd i Väst

6 Kommentarer

 1. Zandra
  24 april, 2012

  Ett mycket bra sätt att skaffa extra förvaring. En väninna till mig gjorde något liknande, men byggde upp sängen med köksskåp och kökslådhurtsar.

 2. Tobias
  24 april, 2012

  Ah. Kökskåp var smart 🙂

 3. Karolina
  24 april, 2012

  Har också byggt upp me hjälp av gamla hurtsar från v-rumsmöblemang (=lagom höjd, typ 45-50cm). Men om nu ben ska användas skulle jag se upp med vanligt trälim som inte tål friktion, det spricker (de e därför de e svårt att limma ihop gamla trästolar t.ex). Använd istället fisklim!! Ja, så tillvida sängen ska nyttjas 🙂 (att klättra i o ur om inte annat)
  Såg att de fanns en artikel om detta i Kloka Hem.
  Tips bara…

 4. sessy
  24 april, 2012

  smart idé!
  http://sjomajlin.blogg.se/2011/march/extra-hoga-sangben.html

  great minds think alike, sägs det 🙂

 5. Elsa
  3 juni, 2015

  Hög tid att någon tillverkare tar sig an detta. Ikea svarade dumt nog att de inte har någon leverantör!

  Måste gå att hitta!?

  Tänk på alla äldre och långa människor!!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.