#718 Bygg en bokhylla av böcker!

14 vill slöjda detta
Loading...


Vi håller som bäst på och lägger sista putsen på inspirationsmontern ”Hittat” i utställningen Lust och list som invigs till helgen och behövde en hylla av nåt slag. Resultatet blev riktigt bra om jag får säga det själv!


Du behöver ett par böcker du inte längre behöver. I mitt fall hittade jag några udda årgångar av Horisont, en sorts året-i-bilder-bok. En komplett samling hade varit synd att förstöra även om ingen nånsin läser dem. Men de här udda fåglarna? De kan helt klart komma till bättre nytta.


Så jag borrade hål i böckernas fyra hörn och i tre träbitar som jag sågade till i samma längd som böckerna. Eftersom jag ämnade fästa böckerna i reglarna borrade jag de skruvhålen lite längre in på böckerna så inte skruvarna kommer för nära varann. -Bestäm redan nu vilken sida som ska va ut och vilken som ska va mot väggen.


Papper, som ju böcker består av, visade sig va lite smådrygt att borra i. Framför allt blir utgångshålet ganska asfult så borra hellre från två håll och försök möta i mitten så blir det betydligt bättre.


Sen kommer utmaningen: Att knyta knutar på två snören med samma mellanrum på båda snörena. Första knuten är enkel, gör en rejäl knut i änden på vardera snöret och trä genom hålen på första boken. Ett snöre på vänster sida och ett på höger. Kolla att boken ligger åt det håll du tänkt dig, det är asdrygt att knyta upp o göra om. Sen gör du knutarna för nästa hyllplan, jag tyckte avståndet tumme-lillfinger var bra och mätte med handen. -Om nån undrar vad jag sysslar med på bilden.

När snörena är på plats borrade jag fast listerna. Se till att boken o listen ligger rakt.


Häng upp den! Jag satte två kraftiga skruvar högt upp och knöt snörena i. -Justera så de hänger jämnt. Sen är det en smal sak att fästa hyllplanen i väggen, börja med det översta.


Enkel konstruktion. Hyllplanen vilar på knutarna och listen i väggen. Se därför till att göra rejäla knutar så de inte trycks in i hålet när de får lite tyngd på sig. Lägg eventuellt en stoppbricka emellan. Så kan man såklart fixa snyggare och mer välarbetade lister. Men den här hyllan är klar!

Not: Utställningen som hyllan hänger på är på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs i Floda utanför Göteborg.

 

Text: Tobias Havaas. Bild: Tobias Havaas & Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

5 Kommentarer

 1. Hanneles bokparadis
  2 maj, 2012

  Underbart 🙂

 2. lopplisa
  2 maj, 2012

  Otroligt kul idé! Inspirerande!!

 3. "Ingeborg"
  3 maj, 2012

  Va fyndigt att använda just ”Horisont” till dessa horisontella hyllor…
  ;o)

 4. Malin
  26 juni, 2013

  Väldigt fint!
  Ska be min man göra det 🙂

 5. Pontus
  2 oktober, 2013

  Provade mig på att göra denna igår och en sak som är bra att lägga till är om ni tar böcker som inte har så hård yta så ta skruvhålen lite längre in! även borra åt båda hållen är JÄTTEVIKTIGT, blir inte alls fint, råkade sluta tänka för en sekund och borrade rakt igenom på 1 av böckerna och det ser inte alls fint ut!

  men annars jätterolig idé och roligt pyssel! 🙂

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.