Gör en brudkrona!

Den som går i bröllopstankar kanske vill göra sig en egen brudkrona. I museernas samlingar finns många varianter på brudkronor för den som vill bli inspirerad av folklig tradition.

Vänta ...

Brudkronor har en gammal tradition och finns omnämda i grekiska och romerska skrifter som ett ståndstecken. Kyrkorna hade ofta kronor för utlåning fast antalet decimerades under reformationen. Bruket att använda krona vid bröllop var dock så fast förankrat att många kyrkor fick behålla sin krona. Kronorna kunde se ut på många olika sett, från att vara arbeten av stadens främsta silversmeder till enklare kronor. Ofta fick man betala en avgift för att få använda värstingkronorna och alla hade inte råd.
Enklare kronor kunde man få låna av brudpåkläderskan. Dessa kronor kunde vara gjorda av mässing eller ståltråd och smyckade med allt som var fint. Pärlor, fjädrar, pappersblommor, vackra band och allt annat som blänkte och var vackert.

Kronan ovan har Thomas Johansson gjort. Thomas är hobbyskräddare och har sytt upp en bröllopsdräkt som den såg ut i Toarp, Västergötland, mellan 1800-1850.

Så här gör du: klipp ut remsor i mässningsplåt till ringar som formar kronan och upprättstående ståndare. Gör hål  med en håltagare för ihopsättning och hål för att fästa dekorationer. Sätt ihop kronan med nitar eller skruv och mutter. Sedan är det bara att rota fram allt vad blankt och vackert är, brickor, knappar, pärlor, gamla halsband, gardintillbehör och dekorera. Nedtill på kronan har Thomas fäst en kant av kläde för ett fint avslut och för att det inte ska vara en vass obehaglig kant.

För att smycka kronan ytterligare kan man göra en krans av pappersblommor som sitter utanpå kronan.

Brudpåklädning i förläggargården Fällhult på Borås museum.

En gammal krona som finns bevarad på nordiska Museet. Hitta fler kronor på Digitalt Museum och läs mer om brudkronor och festtraditioner i KRONA OCH KRANS – smycka till fest och bröllop.

Text: Hillevi Gunnarsson, Västarvet.
Bild: Ingrid Strömvall och Hillevi Gunnarsson, Västarvet, 2012.