#759 Virka fjärilar till midsommar!

8 vill slöjda detta
Loading...
Fjärilar är ju riktiga vår- och sommartecken. De är dessutom otroligt vackra små varelser. Visst blir man glad när man ser en fjäril? Till midsommar skall  jag dekorera bordet med virkade små fjärilar. De är lätta att virka plus att det inte är en massa lösa trådar att fästa. De två garnändarna blir antenner 🙂
Sveriges största fjäril, Ligustersvärmaren, har en vringbredd på 12 cm. Dessa virkade fjärilar är lite mindre och vingbredden ligger på knappt 5 cm. Mönstret är gjort efter garnet Candy och med virknål stl 3.

 

*Lägg upp 19 lm. Virka 4 fm i 2:a lm från nålen. Virka därefter sm i följande 5 lm (vänster bild)
* Nu skall du virka den första bakre vingen, i de tre kommande lm. I första lm virkar du en sm plus en lm och en st. I andra lm virkar du 3 st, i tredje lm virkar du en st, en lm och en sm. (höger bild)

 

*I de tre kommande lm skall du virka den första främre vingen. I första lm virkar du en sm, en lm och en st. I andra virkar du först en lm, sedan en dst, en lm, en tst, en lm, en dst, och i tredje lm virkar du först en lm, sedan en st, en lm och en sm. (vänster bild)
*Nu skall du virka andra främre vingen och upprepar precis samma moment i de tre kommande lm som på första främre vingen du precis virkade. Alltså: I första lm virkar du en sm, en lm och en st. I andra virkar du först en lm, sedan en dst, en lm, en tst, en lm, en dst, och i tredje lm virkar du först en lm, sedan en st, en lm och en sm. (höger bild)

 

* Nu virkar du den andra bakre vingen i kommande tre lm, på samma sätt som den första bakre vingen: I första lm virkar du en sm plus en lm och en st. I andra lm virkar du 3 st, i tredje lm virkar du en st, en lm och en sm. (vänster bild)
* Virka en sm längs ut på första bakre vingen och klipp av och dra igenom garnet. Lämna minst 1 dm garn. (höger bild)

 

*Trä på garnet, som du nyss klippte av, på en nål. Sy ihop hålet mitt på fjärilen, från undersidan, och sy sista stygnet ungefär där du vill att antennen skall vara. (vänster bild)
* Vik fram kroppen och huvudet på ovansidan av vingarna och sy fast den med det andra garnet. (höger bild)

 

*Se till att garnändarna hamnar nära varanda längst ut på huvudet på fjärilen. Knyt en råbandsknop (vänster bild)
*Så här ser undersidan på fjärilen ut nu. (höger bild)
Nu är det bara att klippa av garnändarna i valfri längd=antenner

 

Just eftersom de här virkade fjärilarna inte har några lösa garnändar så passar de extra bra till just dekorationer av olika slag. Det finns mycket man kan göra med dem: Servettringar, piffa klädnypor eller hårsspännen. Sy fast på kuddar, mössor filtar osv.

 

Om man vill knyta fast fjärilar någonstans, tex i en buske utanför dörren, och sedan vill kunna knyta loss och återanvända dem, så rekomenderar jag  istället dessa virkade fjärilar. De har nämligen långa trådändar kvar på undersidan av kroppen, så att man kan lätt kan knyta fast dem på valfritt ställe.

Jag som har skrivit detta inlägg bloggar annars på mestvirkat där jag delar med mig av gratis virkmönster och inspiration. Välkomna! 

Trevlig helg önskar jag till er alla, och ha en fin midsommar!

8 Kommentarer

 1. Caranlachiel
  15 juni, 2012

  Perfekt med ett mönster! Jag har länge tänkt virka fjärilar och stärka dem, och sedan fästa i t.ex. ett björkris!

 2. Lena
  15 juni, 2012

  Jisses vad söta……

 3. Elinor
  15 juni, 2012

  Bra och tydlig beskrivning för nybörjare som jag. Ska smycka vagnen till midsommar med olika storlekar. Tack för tipset!

 4. Karin
  15 juni, 2012

  Riktigt söta, somriga fjärilar! Går ju att använda till allt möjligt. Till kuddöverdrag, sommarmössa eller kanske om man gör en servetthållare. Och såklart som du nämnde, till dukning! Kul!

 5. /Susann
  15 juni, 2012

  Precis vad jag och dottern behövde nu när vi håller på att tillverka ett fjärilsbad i rabatten.

  Någon som kan ge tips på hur man stärker fjärilarna?

 6. mest virkat
  18 juni, 2012

  Jag har läst om två olika sätt att stärka på. Ett är limbaserat och det andra var socker tror jag. Jag skall kolla upp det. Om man vill ”stärka” endast antennerna så de inte repar upp sig så går det bra med lite klister eller genomskinligt nagellack.

 7. Tobias
  19 juni, 2012

  Nagellack var smart.

  För att stärka med trälim kan du se beskrivningen för stärkta dukar: http://www.365slojd.se/?p=701

  För att stärka med socker: http://www.365slojd.se/?p=11482

  Lycka till 🙂

 8. Lena
  21 juni, 2012

  Så otroligt söta!!!
  //Lena

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.