#761 Virka en barnsocka anno 1927

8 vill slöjda detta
Loading...


Det var länge sedan jag tog upp en äldre virkteknik här på bloggen, men denna gång tänkte jag att jag istället skulle slå ett slag för äldre vintagemönster. Och jag måste säga att jag verkligen gillar dessa mönster, alltid så fint virkade och så väl genomtänkta i sin design, inte bara påverkade av modet utan också med tanke på funktion. Det är ingen slump att man använt de tekniker som man gjort i denna lilla babysocka. Först har man virkat runt med fasta maskor genom den bakre maskbågen för smidighet och komfort runt den lilla foten. Därefter har man gått över till att virka ribbvirkning, eller ”toffelvirkning” som de kallar det i detta mönster, för att sockan ska bli elastisk så att den passar på en liten växande fot. På skaftet/mudden har man sedan använt sig av ett dekorativt mönster och gjort en avslutningskant med picoter för att dekorera sockan. Ett hålvarv där man kan trä i ett band som kan knytas har gjorts för att sockan ska sitta kvar.

Mönstret finns beskrivet i Husmoderns handarbetsbok från 1927 och utgavs som nr sex i en serie av handböcker ”till ärade husmödrars nytta och nöje” (citat från bokens förord). Boken gavs då ut av B. Wahlströms förlag, och eftersom förlaget finns kvar än i dag så har jag efter förfrågan fått tillåtelse att publicera mönstret här på min blogg, vilket jag vill tacka Forma books för, den grupp där B. Wahlströms förlag numer ingår.

De problem som kan uppstå när man vill virka efter mönster i gamla böcker är att man oftast inte uppger virknålens storlek eller vilket garn man använt, och om det står vilket garnmärke som används så är det så gammalt att det inte längre går att få fram uppgifter om hur många meter det går på 100g och på så vis kunna leta fram ett bra alternativ. Man får helt enkelt pröva sig fram och virka små provlappar tills man hittar något som kan passa. Beskrivningarna ser ju inte heller riktigt ut som idag. Man förutsätter att den som läser mönstret redan kan virka och är väl insatt i virktekniken, vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom det var något som de flesta ”husmödrar” kunde på den tiden : ) Därför så skriver man inte alltid ut alla steg i virkningen utan ser det som lite onödig information vilket kan ställa till det lite för oss som läser mönstren idag. För att göra det lite lättare så har jag ”översatt” mönstret på barnsockan till ett lite modernare språk, men hela mönstret från boken finns längre ned på sidan eftersom texten på bilden är lite otydlig.

Jag har använt mig av virknål 3mm och till den vita sockan och virknål 4mm till den gröna sockan. Den vita sockan blev till en mycket liten baby (ca 0-3 mån) och den gröna från ca 9 mån upp till ett år (även bebisar har ju olika skostorlek) Storleken beror också på vilket garn man använder, här måste man pröva sig fram, men använd ett garn som passar virknål 3-4mm så hamnar man på en bra babystorlek. Tänk också på att gärna använda ett elastiskt garn så kan sockan användas under en längre tid.

Ett lite omarbetat men modernare mönster kan se ut så här:

Virkad barnsocka

Virka endast genom den bakre maskbågen
Lägg upp 9lm, vänd med 1lm (=10lm, sista lm räknas inte som en maska)
Varv 1: Börja virka i 2:a maskan från nålen och virka 1fm i varje maska (= 9fm), fortsätt sedan att virka på luftmaskskedjans undre del, 1fm i varje maska (= 9fm), totalt 18fm på varvet

Varv 2: 2fm i första maskan, 7fm, 2fm i de två nästkommande maskorna, 7fm, 2fm i sista maskan = 22fm på varvet
Varv 3: 2fm i första maskan, 9fm, 2fm i de två nästkommande maskorna, 9fm, 2fm i sista maskan = 26fm på varvet
Varv 4-14: 1fm i varje maska = 26fm
Varv 15: 18fm, vänd med 1lm (lämna de återstående maskorna ovirkade)
Varv16: 22fm, vänd (4 maskor mitt uppe på foten lämnas ovirkade)
Varv 17- 25: 1lm (= 1fm)1fm i varje maska varvet ut (=22fm), vänd
Virka sedan ihop hälens maskor.

Härefter virkas tofflans skaft/mudd, virka runt båda maskbågarna.
Varv1: 36 fm runt fotöppningen, slut varvet med 1sm
Varv 2: 3lm =1st, *1lm, hoppa över i maska, 1st* upprepa *till* varvet runt, avsluta med 1lm, slut varvet med en sm i varvets 1:a st. Du har nu 18”hål” på varvet.
Obs: på den gröna sockan har jag virkat hst istället för stolpar.
Varv 3 och framåt: (virka runt i spiral) *1fm om nästa lm, 1lm, hoppa över 1fm* upprepa *till* till önskad höjd.
På sista varvet virkas picotuddar.
På den gröna sockan avslutade jag kanten med 1fm, 3lm, 1fm osv. På den vita virkade jag 3st, 1fm, 3st osv. På originalmönstret se det ut som de har virkat 3lm, 1sm tillbaka i den första lm och fortsatt så varvet runt.
Trä ett sidenband, eller gör en snodd, genom hålraden.

 

Orginalmönster:

Virkad barnsocka

Uppläggningen består av 9 luftmaskor. Virka vanliga maskor runt om dessa, d. v. s. på ömse sidor om uppläggningen och öka en maska i vardera ändan, tills maskorna runt om bli 26. Fortsätt utan att öka, tills alla varven bli 12. Lämna 4 maskor fria ovanpå foten och virka sedan toffelvirkning (vanliga maskor som tas i bortre delen av föregående varvs maskor) fram och tillbaka 10varv, varefter hälen virkas ihop. Virka nu runt fotöppningen ett varv med vanliga maskor och sedan ett varv med 1 stolpe, 1luftmaska, 1stolpe, 1 luftmaska o. s. v. tills varvet består av 18 hål. Virka därpå de följande varven runt med 1 vanlig, 1 luftmaska, 1 vanlig, 1 luftmaska o. s. v. alltid med nedtag om hela luftmaskan i föregående varv, tills skaftet på sockan blir av önskad höjd. Det avslutas med picotuddar. En snodd av garnet eller ett sidenband av samma färg trädes i hålraden och knytes om fotleden, fig. 104.

 

Text och foton: Virkpia, virkpia.blogspot.se
Bilder ur boken Husmoderns handarbetsbok, B. Wahlströms förlag

3 Kommentarer

 1. Birgit Carlsson
  28 juli, 2013

  Något att syssla med i sommartid

 2. Eva Ruthström
  11 juli, 2014

  Babysockarna ska jag göra!

 3. Karolins
  19 januari, 2015

  Tack, för detta mönster!
  Jag har gjort ett par till min son att ha på hans barndop.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.