#762 Bygg ett fisheyeobjektiv!

20 vill slöjda detta
Loading...


Att fota med fisheye är kul och kan ge riktigt snygga bilder. Beroende på vad du har för kamera så kostar objektiven ca 2 500:- och uppåt. Men du kan också, förstås, göra ett eget för under hundralappen! Under Slöjd i Västs workshop To Russia with Love på HBTQ-festivalen 2012 fick jag syn på det här inspirerande objektivet som en av deltagarna hade med sig. William, som har gjort det, berättade hur.


1. Börja med att skaffa ett dörröga, du vet en sån liten tittkikare som sitter i ytterdörren på de flesta lägenheter. Jula, Conrad och Clas Ohlson tex. säljer såna. Om du inte har turen att hitta en kasserad dörr..

2. Montera den på nåt som passar i eller på ditt objektiv. I det här fallet är det botten på en colaburk som råkade ha lämplig diameter att passa på insidan av objektivet som är ganska djupt. En annan kamera William fixat objektiv till använde han en snusdosa som passade perfekt att sätta om. Borra hål och skruva dit dörrögat.


3. Fixa infästning. För att få det att sitta behöver du (om du inte har tur att ha ett objektiv som exakt passar tex. en snusdosa) bygga på den lite. Här har botten på en engångskaffemugg blivit lösningen. ditsatt med fästkuddar som också fyller ut och vadderar. Sen trycks den bara fast i objektivet och sitter förvånansvärt bra. Andra objektiv kan behöva spännas fast eller liknande.

Nu är det bara att fota!


De här fyra exempelbilderna är lånade från fotobloggen captin nod som också har en lite mer detaljerad beskrivning av hur man gör ett sånt här fisheye.

Text och bild: Tobias Havaas, Slöjd i Väst
Idé och beskrivning: William Ek-Uvelius, Wiloem.tumblr.com

2 Kommentarer

  1. Sofia
    8 december, 2013

    Så sjukt kung! Här ska jag göra i julklapp åt en kompis. Stort tack för inspo!

  2. Tomas P
    30 december, 2013

    Men roligt! Det där måste jag fundera på till min NEX-3 😀

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.