#765 Res en midsommarstång av Herrljungamodell!

1 vill slöjda detta
Loading...

Om man ser till vykort och sovenirförsäljning kan man tro att midsommarstänger ser ut på ett sätt och ett sett endast. Så är det inte. Midsommarstänger eller majstänger kan se ut på många olika sett. I Herrljunga reser Herrljungahembygdsföreningen varje år en spektakulär variant, 20-kransad och 10 meter lång!

Förra midsommar hade vi på 365slöjd ett tips på en midsommarstång från Bohuslän. Då byggde vi en blygsam variant av orginalet, i år visar vi på ytterligare en variant av stång. Det kanske är lite väl ambitiöst att smäcka ihop Herrljungastången så här på förmiddagen, potatisen ska ju skrubbas också! Men man kan ju bli inspirerad.

Midsommarstänger har funnits över hela landet och under lång tid. De kallas också majstänger och ordet maja betyder löva/göra grönt. De omnämns redan på 1600-talet, restes vid midsommar och fick sedan stå kvar resten av året. Så gör man forfarande på vissa håll i Dalarna.

De flesta stänger har dock det gemensamt att de består av:
1. En stång, en hässjestör/slana eller en avlövad slank björk är en bra stomme
2. En eller flera slanor som korsar den långa stången.
3. Diverse dekorationer, lövade ringar, band, papperspynt.

Så i år vill vi uppmana att ta ut svängarna när ni bygger er midsommarstång. Finns det en lokalvariant dokumenterad kan det vara roligt att återskapa den. På Digitaltmuseum finns flera bilder på midsommarstänger och midsommarstångsdekorationer, man kan också höra med sitt länsmuseum eller sin hemslöjdskonsulent om det finns någon lokal variant på midsommarstång.
Annars kan man göra sin egen. Gå loss med ringar och band, det kanske blir en 3-armad 8-kransad variant iår?

För er som blir nyfikna på Herrljungas midsommarstång går det bra att åka dit idag och fira traditionellt midsommarfirande i Hembygdsparken vid Haraberget.
22 juni 10:00

Kl. 10.00  Midsommarstången dekoreras, Tag med blommor!
Kl. 14.30  Midsommarstången reses.
Kl. 15.00  Dansuppvisning av Alingsås Folkdansgille.
Kl. 15.30  Sång, musik och lekar med Ingvar Helgesson m. fl.
Servering  –  Lotterier    Alla välkomna!
Herrljunga Hembygdsförening

Text: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst
Bild: Herrljunga Hembygdsförening

 

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.