#770 Enklaste saftsilen!

4 vill slöjda detta
Loading...

Rabarbersaft, flädersaft, rosensaft, hallonsaft, det är helt enkelt safttider. Kanske har ni som jag stått där och hällt upp saft i en rank saftsil som riskerat att trilla kull (och kanske även gjort det). Förra sommaren såg jag, på TV, någon klok tanta som gjorde den behändigaste saftsilen av en vanlig kökshandduk.

Fast först måste man ju göra själva saften.

Sedan en vanlig kökshandduk (se till att den är ren bara) öven en ny bunke.

I med saften.

Sno ihop handduken med en stark gummisnodd

Häng upp den på kökskranen och låt det droppa.

Fast kom ihåg att saften riskerar att bli grumlig om man lockas trycka på handduken. Sedan är det bara att bjuda på saftkalas.

Text och bild: Anna-Lisa Persson  med bloggen Fröken Textil

 

2 Kommentarer

 1. Emma
  12 maj, 2013

  Hej,

  det här med att saften riskerar att bli grumlig, är det pga handduken eller gäller det överlag när man gör saft? Jag har läst i recept att man mot slutet ska trycka saftingridienserna mot silen för att liksom ”få ut det sista” men det låter ju som att man inte ska det nu? Eller förresten, vad innebär det att den blir grumlig? Gör det ngt – smakmässigt eller konsisistensmässigt – eller bara synmässigt?

  Hälsningar
  Emma

  • Anna-Lisa
   20 maj, 2013

   Hej Emma. Att saften riskerar att bli grumlig har inget med handduken att göra (om en inte mot förmodan tar en väldigt luddig variant).

   Vill man att saften skall bli klar skall man undvika att pressa ur det sista. Rent smak/konsistensmässigt spelar det ingen roll, och i ärlighetens namn så brukar jag vara för snål för att inte på slutet stå där och pressa.
   /Anna-Lisa

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.