Smid en ring!

Här ser du hur du smider en vacker fingerring i järn steg för steg.

Vänta ...


Det här inlägger skrevs i samband med avslutandet av kongressen för International Organisation of Volksart (IOV) 2012, som har hölls på Billströmska folkhögskolan på Tjörn. Under veckan hölls workshops för deltagarna och jag fick nöjet att vara med och visa lite smide. Här är en beskrivning därifrån på hur man smider en enkel ring.


Utgå från en tunn järnstång eller tråd, 3 – 6 mm tjock beroende på hur grov ring du vill ha. Mät omkretsen på ditt finger och kapa upp en bit i den längden plus ca en centimeter till dekoration. Spetsa båda ändarna, kom ihåg att bara smida medan järnet är varmt, det vill säga glöder. Annars spricker det.


Stick ut spetsen över städkanten eller hornet på städet och böj den. Eftersom det bara går att böja en liten bit på det viset lyfter du sen upp den på städet igen och böjer in den med några vinklade slag. Rulla ihop den så att säga.


Blir krullen sned kan du lätt rikta upp den igen genom att lägga den plant mot städet och hamra till den. Sen är det bara att fortsätta tills du känner dig nöjd.


Bocka sedan andra sidan åt motsatt håll. Vill du så kan du platta till spiralerna som på bilden ovan. Eller låta bli.

Sen är det dags att forma själva ringen. Värm och bocka ena halvan först. Lägg yttersta änden över städkanten och bocka ner den, flytta sedan fram ringen en liten bit i taget och bocka resten. -Lägger du den på mitten direkt kommer den snarare vikas än rundas. När du inte nåt längre kan du vända på den och böja till den på ovansidan.


Sen tar du andra sidan på samma sätt. Lite svårare att hålla bara så se till att ha ett bra grepp. Låt ändarna mötas lite omlott.


Som sista steg jämnar du till ringens form med lätta slag. Antingen över hornet på städet eller, om du har, med ett runt don.

Klart! Storleken kan du justera genom att trycka ihop eller dra isär ringen lite. Glöm bara inte att kyla ner den i vatten innan du provar.

Borsta ren den med en stålborste, gärna en roterande på borrmaskin om du har.  Som ytbehandling kan du vaxa, olja, måla, lacka, tjär- eller linoljebränna.

 

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet
Smide och demonstration av den ungerska smeden Laci, som jobbar med sin pappa i deras smedja.