Sy en väska av traktorslang!

Vänta ...


Gummi från däck och slangar är kanske inte så miljötrevliga i sig, men ett rätt slitstarkt material som kastas i drivor. Idag är har förvisso nya däck inte innerslang, men det finns fortfarande en hel del kvar som kasseras löpande. Alla som säljer däck är också skyldiga att ta emot gamla däck som ska slängas, därför finns i regel en sophög av gamla däck utanför varje däckfirma. Där kan du om du frågar snällt i regel få leta efter innerslangar. Det vanligaste svaret är faktiskt att de inte har några slangar. Stå på dig i så fall och insistera på att få titta i alla fall. Oftast ligger det några där trots att försäljarna inte tror det.

Att sy i gummi är ungefär som att sy i läder. Fast gummit formar sig inte som läder gör, på gott och ont. Däremot är det mycket mer elastiskt, på gott och ont. Det gör det svårare att sy, men ger täta sömmar då hålet sluter sig igen om tråden.

Här är ett mönster och beskrivning på en bältesväska inspirerad av medeltida modeller i läder. Bilderna är tagna under en workshop föreningen Sveriges Hemslöjdskonsulenter och 365slöjd hade på Sätergläntan.

Du behöver:
Gummi, en innerslang från traktor är kraftig, stor och lämplig för en sån här väska.
Nål – ej skärnål, sk. skinnål då den riskerar skära av tråden när man syr med dubbel tråd. (Gäller även skinnsömnad)
Tråd – lintråd eller som jag använt, syntetisk sentråd. (I princip samma sak som tandtråd)
Kraftig sax
Papper och tuschpenna.
Skärmatta eller skärbräda
Syl och korkplatta


Så här ser mönstret ut. Rita upp mallen i önskad storlek på ett papper och för över på gummit. Den stora delen är bakstycke och lock, den andra är framstycket. Nertill ligger en remsa som ska sys in mellan fram- och bakstycket för att få mer djup i väskan. Den remsan kan med fördel vara tjockare i botten och smalna av mot ändarna, men kan också vara helt rak.

(Framstycket behöver inte ritas upp eftersom det är detsamma som halva stora biten, vilken kan vikas och användas som framstyckemall)


Eftersom gummit behåller formen det har efter slangen får väskan olika form beroende på var du tar ut den. Väskan i beskrivningen är uttagen ur den inre delen av däcket. -Den nedre markeringen på bilden.


Rita och klipp ut delarna som ovan.


Något som underlättar sömnaden och ger betydligt säkrare resultat är att syla alla sidor som ska sys ihop innan. Använd en sporre om du har, annars går det bra med en gaffel, där tänderna är jämnt fördelade, för att markera innan du sylar. På så vis blir avstånden mellan stygnen lika och det hindrar bitarna från att dra sig ojämnt när du syr. -Lätt värt den extra tiden det tar!


Sy först på remsan på bakstycket. har du gjort remsan avsmalnande mot ändarna börjar du i mitten och syr utåt, en sida i taget. När du sytt klart klipper du bara av det som är kvar av remsan så slipper du mäta så noga. Sy med sadelmakarsöm (kärt barn har många namn, men det är vad jag oftast stöter på). Klipp en tråd som är tre gånger längden på det du ska sy + lite för att fästa. Trä en nål på var ände och trä tråden genom första sömshålet. Stanna tråden på mitten så att du har lika mycket tråd på var sida, med en nål på utsidan och en på insidan. Sy sedan vanliga upp-och-nerstygn växelvis med nålarna. I kraftigt material syr du ett stygn var med nålarna och drar åt emellan för riktigt starka sömmar. Här kan du sy några stygn med ena nålen och sen följa efter och fylla ut tomrummen med den andra, som på bilden.

Har du som jag använt fusksentråden är det väldigt lätt att fästa: Sy tillbaka ett stygn eller två, klipp av tråden och lämna en stump på ca en centimeter, elda på den så den smälter ihop och pressa till den med tändaren så stelnar den till en platta som förankrar tråden snabbt och effektivt.


Klipp ut två raka remsor till bälteshållare och sy fast i lämplig höjd på bakstycket. Sy först fast dem upptill med baksidan ut, vik sedan ner dem och sy fast nederdelen, så de formar sig som ett handtag.


Sy fast framstycket i remsan, precis som med bakstycket börjar du i mitten och syr utåt.


OBS. Om du vill ha en knapp på väskan bör du sy fast den innan du syr fast framstycket helt, annars är det svårt att komma åt.


När framstycket är fastsytt kan du, ifall du inte mätt  så noga eller kommer på att du vill ha en viss form, rita upp och klippa till.

Sen får du klippa ut ett knapphål i locket eller så på en ögla ifall du satt på en knapp. Så är det klart.


Här är en annan väska som påbörjats. Här har en del av mönstret som fanns på slangen använts på väskan och en lång radda av avklippta cykelslangsstumpar bildar en girlangdekor längs kanten.
Text och idé: Tobias Havaas, Västarvet
Foto och sömnad: Eleverna på  Sätergläntan hösten 2011.