#777 Sju saker du kan slöjda!

4 vill slöjda detta
Loading...


Så har vi kommit till vårt 777:e tips! Den 7/7 dessutom! Så tillfället till ära bjuder vi på sju små idétips på slöjd under temat sju.
Siffran sju är ju rätt speciell, den har en särskild plats i historien, religionen och vidskepliga människors hjärtan.

Inte minst kristendomen genomsyras av sjutalet: Sju dödssynder, Jesus sa sju ord på korset, Noa fick sju dagar på sig att bygga en båt och samla in alla djurarter – sju par av varje, sju brev i uppenbarelseboken, sju sigill, sju böner i Fader vår etc. etc. Därtill är stora delar av bibeln skriven så att siffernördar som kan läsa hebreiska kan roa sig med att räkna bokstäver och ord i meningarna och sedan dela dessa jämnt med sju. -Jag har inte provat detta själv, men det ska tydligen stämma, vilket kan göra en både religiös och smått galen.

 

Listan av exempel på människans sjufald kan göras lång, men här är några utvalda som kan passa bra till slöjd:


1. De sju haven. Planeten består till större delen av vatten som vi tycker om att dela upp i just sju hav, så gör som sjömännen: Lär dig slå sjömansknopar!


2. Föga oväntat skapades världen på sju dagar. Gör som gud och vila på söndag: Sy en hängmatta!


3. Snövit bodde tillsammans med inte färre än sju dvärgar: Tova en egen familj av dvärgar/tomtar!


4. Även om regnbågens färger flyter i varandra så sägs den ha sju färger; rött, orange, grönt, blått, indigo, violett: Färga garn och sticka en regnbågshalsduk!


5. Som alla vet för en krossad spegel med sig sju års olycka: Snida en spegelram! (Gör den gärna extra stabil för säkerhets skull)


6. I Harry Potter delade Voldemort sin själ i sju delar när han bestämde sig för att sprida ut sig lite ondskefullt via horrokruxerna. Jag tänkte först att ett horrokrux vore en intressant sak att slöjda men eftersom de tydligen kräver en handling av ren ondska är det inget vi vill uppmuntra till en trevlig semesterlördag. Istället vill jag föreslå ett sug av inspiration från de sju häraderna. Tex. praktiska och klädsamma snösockar från Toarpsdräkten.


7. Alla som läser den här bloggen är väl medvetna om att människan är en skapande varelse som har byggt en hel del imponerande saker. Men det som fått klassas som underverk kan så klart inte vara fler, eller färre, än sju. Eftersom kvoten är fylld kan ju ingen bygga ett nytt underverk men en miniatyrmodell av ett av Världens sju underverk vore kanske en rolig utmaning för den som tycker modelljärnvägar känns för futtigt?

Text: Tobias Havaas, Slöjd i Väst 

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.