#786 Såpluta ditt nya golv!

2 vill slöjda detta
Loading...

På Slöjd och Byggnadsvårds hemsida kan man hitta praktiska tips och bra recept. Detta är ett av dem. Vill du ha receptet i ett bra utskriftsvänligt format hittar du det här!

Att såpluta golvet är ett alternativ till vanlig såpskurning. Ett slitstarkt trägolv, som blir mindre känsligt för vatten, erhålls genom behandling med lut, tvål (såpa) och glycerol (tidigare kallat glycerin). Detta är ingen traditionell golvbehandling men ett hållbart och billigt alternativ till dyra golvbehandlingspaket i handeln. Vill man ha ett lättskött golv som håller sig fint länge skall man undvika denna behandling i kök och andra utrymmen med mycket slitage och nedsmutsning.

Golvet skall vara nytt eller nyslipat. Behandlingen går inte att göra på gamla ytor.

 Första dagen
1 msk lut (Kaustiksoda)
1 näve krita
1 hink kallt vatten

 Rör om (försiktighet, se nedan). Sprid ut lösningen på golvet med mopp eller långborste. Vänta till nästa dag.

Andra dagen
Nu är golvet helt vitt och ser hemskt ut, men det är så det skall vara. Borsta bort överflödig krita. Blanda såplösning enligt följande;

1 msk Glycerin per liter vatten (köps som Glycerol på apoteket)
1 näve tvålflingor
1 hink 45 gradigt vatten

Skura golvet till den vithet som du vill att golvet skall få, vilket är ett slitsamt moment.

 Viktigt att veta!
1. Lut/Kaustiksoda är starkt frätande och kan vålla svåra skador om det kommer i ögon, mun eller svalg. Använd handskar och skyddsglasögon /visir! Iakttag försiktighet!´
2. Det är bara den första gången man behandlar golvet på detta sätt. Vid efterföljande skurningar används endast kallt vatten och tvålflingor. Det är därför lämpligt att lösa tvålflingorna i varmt vatten dagen före skurningen och låta det svalna under natten.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.