#8 Bind en krona av lönnlöv

Text och foto: Marianne Oxelmann från Ängelholm hemslöjdsgille.
Teckningar: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne

9 vill slöjda detta
Loading...

I början av sommaren när lönnen har börjat grönska och bladen är mjuka och formbara är det lätt att binda sig en vacker krona.

Du behöver:
Mellanstora lönnlöv, 20-30 st
Najtråd eller stadig ståltråd
Blomstertråd (tunn ståltråd) eller något starkt bomullsgarn typ mattvarp
Grov synål (ev i en tråd om halsen)
Avbitartång
Sax

Är det fint väder sitter du säkert ute och då är det klokt att ha synålen lätt tillgänglig i ett snöre runt halsen.

Mät runt ditt huvud och bit med tången av ståltråden ca 5 cm längre än huvudmåttet. Forma tråden till en ring och vira blomstertråd eller bomullsvarp runt skarven.

Klipp av bladskaften så att de blir ca 3 cm långa.Ta ett blad och vik det runt ringen, så att bladnerven ligger ett par cm ovanför och parallellt med ringen.

Använd synålen till att sticka hål i bladet ca 2 cm in från skaftet, strax ovanför bladnerven. Fäst det första bladet genom att sticka nästa bladskaft i hålet och vik sedan det bladet runt ringen.

Fortsätt så utmed hela ringen. När du fäster sista bladet, behöver du ev. riva en liten skåra på bladet för att få en så osynlig avslutning som möjligt.

För att kronan ska bli stadig och hålla ihop, sticker du till slut försiktigt in skaftändarna på baksidan.

Nu är kronan färdig. Om du vill kan du pryda den med några blommor.

Läs mer om lönnlövskronor och annan grön slöjd i boken: Grönt är skönt, utgiven av Hemslöjdens Förlag.

Text och foto: Marianne Oxelmann från Ängelholm hemslöjdsgille.
Teckningar: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne

3 Kommentarer

  1. krajamaria
    26 maj, 2010

    Så fin krona! Önskar att vi hade lite mer lönnar i Jämtland, det blir inte lika bra med björk och asp… 😉

  2. Oskar Svensson
    29 april, 2013

    snyggt, stilligt

  3. Sara
    18 april, 2014

    Åh, en sån lärde jag mig göra på ett slöjdläger, men har glömt bort. Tack för påminnelsen. Den här länken sparar jag i skafferiet!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.