#801 Fettgarva fiskskinn!

4 vill slöjda detta
Loading...


Har du som jag möjlighet att fiska under semestern och om du semestrar i Norden kan man ju förutsätta att några regndagar kommer att inträffa. Då kan man passa på och garva skinnet på fisken man har dragit upp. Jag är ingen expert på garvning, jag har faktiskt aldrig garvat en fisk tidigare. Men jag tänkte att ni kunde få följa mitt försök och se att det inte behöver vara så svårt.


Jag fick upp en fin liten gädda och tänkte prova att fettgarva skinnet.


Börja med att rensa fisken och försök flå den bäst du kan, försök att undvika att göra hål på skinnet. Ta inte bort fjällen innan skinnet är avlägsnat för då är det väldigt lätt att råka skära ett litet hål, jag vet av erfarenhet.

När du väl har skinnet kan du om du har möjlighet att frysa det för det ska tydligen hjälpa till att göra skinnet mjukt. Jag har ingen frys i vår stuga så jag började garvningen på en gång i stället.


Gäddans skinn är inte alls lika vackert när det fjällats som det är på fisken men det går nog att göra något kul av i alla fall.


Börja med att leta upp något att skrapa med, det ska inte vara särskilt vasst. Jag hittade en gammal slö kniv som funkade bra för mig. Skrapa sedan bort allt kött och eventuella hårda bitar där fenorna suttit.


Sedan behöver du tvätta skinnet. Jag tvättade i lite diskmedelsvatten för att få bort det sista av köttet.

Sen behöver du blanda till fettgarvningsfettet. Till ett helt får behöver man en äggula, 1 dl olja och en droppe diskmedel ( jag använde olivolja för det var det enda vi hade i stugan). Eftersom en fisk är jättemycket mindre än ett får ska fettet räcka till ungefär lika många fiskar som får plats på ett fårskinn. Jag hade ju bara en fisk och jag tycker att det är svårt att dela på en äggula så jag gjorde som till får och använde resten som en aftersunkur (kladdigt men funkar väldigt bra och läker brännan bättre än vanlig aftersun).


Vispa ihop oljan och ägget lätt med en gaffel och droppa ut lite över det fuktiga fiskskinnet på köttsidan.


Börja massera in fettet i skinnet, tanken är att man ska massera in fettet så att fukten kommer ut. Det är nog inte jättemycket fukt i ett tunt tunt gäddskinn som detta men för att vara på den säkra sidan masserade jag ganska länge se bara till att massera över hela skinnet, framför allt i kanterna. Jag tog också så pass mycket fett att man inte kan märka när skinnet är mättat men bara kör lite. Så här såg mitt ut när jag till sist gav mig.


Jag har senare fått reda på att man kan gnugga in hela skinnet i fettet och till och med låta det ligga i några timmar men så gjorde inte jag och det funkade ändå.


Sen gör du bara samma sak på andra skinnet och lägger dem på tork, undvik att torka skinnet i solen eller för varmt, därför passar regniga dagar perfekt. Efter att jag torkat dessa läste jag att om man bara lämnar skinnen med köttsidan neråt på en planka så torkar de platt och lossnar när de torkat.


Jag lyfte på mina hela tiden då jag var orolig att skinnet inte skulle torka och då rullade de sig när dom torkade, Jag tror inte att det spelar någon roll men man behöver i alla fall inte göra det.


När skinnet torkat kan du spara det rätt länge och spara det gärna i en dag extra för att vara säker på att skinnet torkat ordentligt.
Sen är det bara mjukgörningen kvar. Börja med att tvätta skinnet i lite såpavatten för att tvätta bort det överflödiga fettet som inte trängt in i skinnet. Skölj sedan bort såpavattnet i lite rent vatten och krama ut så mycket vatten du kan.


För att mjukgöra skinnet behöver man sträcka skinnet under tiden som det torkar, ett litet skinn som detta torkar ganska fort så det är lika bra att sitta och dra och sträcka det under hela torktiden. Sträck det över hela ytan och i alla riktningar du kan. Gör lite extra på de smala ställena och i kanterna då de torkar fortast.


Så här blev mina skinn.

Senare fick jag upp en öring också och provade garva den med och fiskens mönster stannade kvar på det skinnet, kanske för att fjällen är mindre eller att skinnet är tjockare. Jag vet inte. Men jag är nöjd med dessa skinn också.

Text och beskrivning: Silje Andersson
Foto: Carl Wistedt

6 Kommentarer

  1. Magnus Johansson
    3 augusti, 2012

    Underbart!
    Det här måste jag testa.

  2. Kristina Dahl
    10 mars, 2013

    Underbart, Jag har försökt förut men inte lyckats. Nu ska jag försöka igen.

  3. Mona Classon
    21 maj, 2013

    Jag är nyfiken på vad du gjort med skinnen och hur de ser ut i dag.
    Jag har skrapat laxskinn men har plöjningen kvar. (Laxskinnen ligger i frysen). Det är regnbågslax.

    Med vänlig hälsning,
    Mona Classon

  4. Eva-Lena karlsson
    1 september, 2013

    intressant! Jag är också nyfiken på vad du använder med skinnen till sen. Jag har testat att fettgarva laxskinn, men lyckas inte få det mjukt, hur länge måste man hålla på med mjukgörandet?

  5. Tobias
    5 september, 2013

    Ang. hur länge man ska mjukgöra så är det tills skinnet är torrt. Är det fortfarande fuktigt när du lämnar det blir det stelt igen när det torkar, därför behöver du knåda och massera tills allt vatten är ute. Detta gäller alla skinn men behöver inte göras oavbrutet. Ett litet fiskskinn torkar, som Silje skrev, rätt snabbt så det är nog lika bra att köra på. Men ett större skinn tar tid på sig och då är det enklast att mjukgöra i omgångar medan det torkar.

    Jag är också nyfiken på vad hon gjort med skinnen. Jag har mest sett fiskskinn som armband eller dekorativa detaljer och kanter på väskor.

  6. Silje Andersson
    5 september, 2013

    Just det här skinnet har jag inte gjort något av än. Men för några sommrar sen var jag på en kurs på island i att sy saker av fiskskinn och där fick jag massa inspiration av saker man kan göra. Jag har gjort en bloggpost om det så kan ni titta på lite bilder

    http://siljessida.blogspot.co.uk/2013/09/slojd-och-fiskskinn.html

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.