#814 Återbruka lastpallar!

15 vill slöjda detta
Loading...


På sidan The owner builder network, som är lite av hemmasnickrarnas nätverk, hittade jag en hel sida bara med saker folk byggt av lastpallar. Som snygga vilstolar till exempel.


Det går tydligen bra att bygga en robust bar också, med plats för massor av flaskor, brickor o annat. Eller en prydnadsbokhylla.


Eller som planteringshyllor. Perfekt dekor på balkongen.


Eller varför inte bygg en hel trappa?

Det finns ännu fler bilder på deras hemsida, helt klart är lastpallar en fantastiskt underskattad resurs.

Text: Tobias Havaas, Slöjd i Väst
Bilder: The owner builder network

7 Kommentarer

 1. iHanna
  18 augusti, 2012

  Ja de är himla snygga, men jag läste någonstans att inpregneringen är giftig/ohälsosam… Vet inte om det stämmer?

 2. Moni
  18 augusti, 2012

  men lastpallar är väl inte impregnerade alls, de förstörs ju ganska snabbt om de ligger ute i regn och rusk har jag sett, däremot e slipers impregnerade med kreosot som är ganska rejält giftigt, kan det vara det du har blandat ihop kanske?
  Många goda idéer var det i alla fall ni visade här med lastpallar, både roliga och snygga.

 3. HannaPirat
  18 augusti, 2012

  Som häst-tjej fins det inget bättre att ha som uppsittningspall än en hög med EU-pall!

 4. Tobias
  20 augusti, 2012

  Jag vet faktiskt inte om impregneringen, men är rätt säker på att det finns både impregnerade och oimpregnerade lastpallar. Impregnering är i regel inga mysiga ämnen man vill få i sig, men pallar har jag aldrig hört ska vara värre än annat virke man bygger tex. altaner än. Så det tror jag inte ska vara något bekymmer. Och precis som med gamla eternitplattor och andra giftiga material är de ofarliga så länge de hålls i fred. Det är när man sågar och bearbetar dem man frigör ämnena så det skadar ju aldrig att ha bra luft/ventilation eller munskydd när man jobbar med material som man inte är helt säker på innehållet. Just in case.

  • malin
   28 april, 2013

   jag har byggt många kaninburar med lastpallar,vänner till mig har byggt en hötork samt en vedbod!

 5. Gunvor
  16 april, 2014

  Här kommer ett svar från fackman vad det gäller lastpallar och återanvändning:
  Lägg gärna ut svaret på ”Återbruka mera” sidan också..
  ”EUR-pall tillverkas av obehandlat virke, vanligtvis ohyvlat virke från gran. Huruvida begagnande pallar är kontaminerade med giftiga ämnen eller inte beror på om de har kommit i kontakt med gods som är giftigt vilket man inte kan veta. Däremot angrips ju virke av olika sorters mögel. När vi reparerar lastpallar så använder all personal friskluftsmasker för att slippa få i sig damm och eventuella mögelsporer som hamnar i luften när vi sågar loss trasiga delar från pallarna.
  Personligen skulle jag inte vilja ha någon form av virke som är angripet av någon form av mögel i en inomhusmiljö. Min rekommendation är ifall du ska bygga t.ex. en soffa av pallar att då använda i första hand nytillverkade torra pallar som är lagerhållna på ett sätt så att de inte angripits av mögel. Riktigt gamla, välanvända pallar är alltså inte att föredra”

 6. Marcus H
  27 januari, 2015

  Riktigt häftigt och kreativt med hyllan! Vi ska ha ett återbruk i trä och metallslöjd som hyllan passar perfekt till!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.