#820 Bygg en pådragningsknekt!

12 vill slöjda detta
Loading...

En pådragningsknekt är ett redskap som gör att du kan dra på en väv enkelt, jämnt och alldeles själv.
Istället för att ha en snäll vän eller en inkommenderad familjemedlem som sitter och håller i varpen så låter man varpen löpa som på bilden och fäster tyngder i den. En bra tyngd är en dunk med handtag som man fyller med vatten. Tänk saftdunk.
Tyngden eller tyngderna, det beror på vilken varp man har om man behöver mer än en, hänger man fast i varpflätan med en krok. Sedan är det bara att dra på. Flytta tyngden med jämna mellanrum. Varpen kommer att löpa på jämnt och fint.

För att göra en pådragningsknekt behöver du två plank med hål i, planken ska vara runt 1,80 m,  två tvingar, en kraftig rundstav.

Här har vi ett gammalt räcke som har fått en ny uppgift i livet. Hålen i brädbitarna ska vara lika stora och placerade på samma plats på var planka. Det är viktigt att rundstaven ligger rakt.  Hålens diameter ska vara större än rundstavens diameter.

Brädorna lutar mot bröstbommen, tygbommen och golvet och hålls fast med en tving mot sidostyckena. Det hela blir mycket stadigt!

Det här är en mycket enkel konstruktion och den kan användas i många vävstolar. När man är klar är det bara att montera isär den, och stuva undan den. Suckande familjemedlemmar är ett minne blott!

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

5 Kommentarer

 1. lotta lagermalm
  10 september, 2012

  Tusen tack för det utmärkta tipset! Nu skall genast börja bygga mig en knekt!
  MVH
  Lotta

 2. Meta
  22 januari, 2014

  Vilken fixaridé, Hillevi. En fråga är planken sneställda i nederkanten?
  Något tips på hur hålen görs?
  Häls Meta

  • Stina
   13 april, 2015

   Ja plankorna brukarvara sneda så de står stadigt och så stora hål finns det specialgrejer att använda till borrmaskinen.

  • Tobias
   19 maj, 2015

   Som Stina säger. Hålen kan du antingen använda ett hålborr eller borra ett vanligt, litet hål och sedan såga ut med kontursåg eller sticksåg.

 3. Helena Stephan
  10 maj, 2014

  Tack så jättemycket för tipset. Nu ska här snickras.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.