#83 Trä rönnbär på tråd

En barnklassiker som även blir dekoration i Anna Karins händer.

11 vill slöjda detta
Loading...

Hösten är rönnbärens tid. En del år rikligare än andra. Rönnbär är fina att trä på tråd och använda som dekorationer senare i höst.

Rönnbären växer i klasar och man bör omgående plocka av bären en och en och lägg dem på en bricka. Sedan behöver man inte ha någon brådska utan kan vänta någon vecka och se om några bär blir fula, ruttnar.

Bären träs på tråd och man kan göra det tätt eller med mellanrum. Tråden kan vara oblekt eller i färg. Om bären inte hunnit torka så mycket blir det små mellanrum mellan bären när de torkar om man har trätt dem tätt.

Rönnbären kan varieras på tråden med andra saker som små tyglappar, halmstrån, vassrör mm och man kan trä upp dem på tunn metalltråd för en bestämd form.

Torka luftigt tills bären är helt torra.

Kronan på bilden är ett elevarbete från Sätergläntan.

Till jul är den röda färgen fin och varför inte klä julgranen med en rönnbärsgirlang. Som med alla förgängliga material förändrar bären sin färg med tiden och blir mörkbruna men det är också vackert.

Text och bild: Anna Karin Reimerson, hemslöjdskonsulent i Västmanlandslän. Vill du läsa mer om vad som händer i Västmanland? Följ bloggen Slöjdnytt

1 Kommentar

  1. Meta
    8 augusti, 2010

    Detta vill jag göra, ska försöka hinna plocka…

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.