#834 Sabba en svarvning

1 vill slöjda detta
Loading...

Idag(15 sep 2012) är det svarvseminarium på Borås Museum. Det blir föreläsningar, demonstrationer av svegsvarv, skärsvarvning och diskussioner.
Ulf Jansson heter en svarvare som ska hålla ett föredrag på temat Färg och form i svarvning. Inför denna uppgift skickade han mig tre fina skålar som han ville att jag skulle sabba. Jag fick såga, klyva, borra, köra i tvättmaskinen eller vad jag ville.

Nu var det så att det här var väldigt fina skålar. Mycket svårt att sätta hammaren i dem så det blev en försiktig sabbning på temat lim.
Jag fick dra på det länge men till slut satte jag sågen i dem.

En itu sågad stackare blir hel igen med hjälp av spets. hade jag haft en borrmasin så hade jag borrat hål och sytt fast spetsen, nu fick det bli trälim.

Det färdiga resultatet. Rätt fint faktiskt!

Pappers-skålen. Utsågade jack har täckts med fint japanskt papper, vad mer? Decoupagelim.

Om du inte vet vad du ska göra (det gäller de flesta situationer i livet) använd knappar. Det blir alltid fint. Redskap limpistol.
Nu återstår det att se vad Ulf tycker om min sabbning. Lite vek kanske, det är mycket svårt att göra om/förstöra något som är fint från början.

Vad tycker ni? Hur skulle ni sabbat?

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

3 Kommentarer

 1. Annika
  15 september, 2012

  Så häftigt! Mitt slojdlärar hjärta ler inombords. Men jag förstår att det måste varit svårt att ”sabba” de fina skålarna.

 2. Ann-Sofie
  15 september, 2012

  Kuliga ideer som är mindre hjärtslitande för de skålar som spricker eller far flisor ur när man svarvar 😀

 3. maneki
  15 september, 2012

  Gillar verkligen idén med den itusågade skålen. Skulle ju även passa bra med t ex en metallremsa eller vad man nu skulle råka ha hemma.

  Personligen är jag förtjust i patina, distressing och krackelering just nu så jag skulle nog försöka hitta olika sätt att skapa en åldrad karaktär. Med snälla eller mindre snälla metoder. Har man tillåtelse att sabba är det ju bara att ösa på, eller hur? 😀

  Eller, inspirerat av staket jag sett på Pinterest, varför inte borra hål och trycka fast glaskulor alternativt pärlor i hålen? Om inte skålsväggarna är för tunna, förstås. (Som pärlare så tycker jag förstås att allt är bättre med pärlor!)

  Täcka med lite trådarbete eller luffarslöjd?

  Göra ett handtag så de blir praktiska små spannar/korgar? Ja, det hade ju förresten kunnat kombineras med spetsskålen: en metall- eller fanérremsa som går i en oval runt insidan av skålen och sedan upp som ett handtag.

  Kul att se vilka idéer som poppar upp i skallen bara av att se bilderna av skålarna och läsa om ”utmaningen”!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.