#836 Tryck fiskbensmönster

11 vill slöjda detta
Loading...


Den här gardinen har ju hunnit bli både det ena och det andra, och det finns fortfarande en del kvar av den! Jag såg en väldigt fin klänning i en sy-tidning och ett väldigt fint fiskbensmönster på en kudde. Tänkte att det kunde vara fint att kombinera, och det var det minsann också!

Först klippte jag ut alla delar till klänningen, sen skar jag ut en mall till mönstret i overhead-plast, blandade till en tjusig blå färg (blå akryl- och svart textilfärg) och provade att trycka det på en restbit tyg. Till en början använde jag en halv disksvamp för att trycka. Det var väldigt tidskrävande, så jag gav upp och traskade iväg till Clas Ohlson för att köpa en väldigt liten roller. Det gick mycket bättre. Kom ihåg att stryka av lite färg i karet så att det inte kladdar ihop under mallen bara!

Om du är som jag – väldigt otålig och en gnutta slarvig, kan det hända att färgen får olika nyanser allt eftersom det måste blandas ny. Ett tips är att helt enkelt göra tillräckligt mycket färg från början (det gick åt ganska mycket mer än jag trodde) och hälla ner i karet, alternativt jämföra väldigt noga med färgen på trycket. Min framsida har pga sagda otålighet flera olika blå färger samt några missöden med fiskben som flutit ihop, men vad gör väl det, klänningen blev ju bara mer tjusig!

Kan vara det finaste jag gjort!

Text och bild: Emelie, Vem pysslar?

PS. Akryl- och textilfärgsmetoden är rätt oprövad så hur väl den tål tvätt återstår att se. Den som är osäker kan hålla sig till ren textilfärg, den mer experimentslystna får gärna höra av sig med en kommentar om hur det funkar på sikt.
/Tobias 365slöjd

3 Kommentarer

 1. Sofia Lindblom
  24 september, 2012

  Det borde bli tåligt om det fixeras med strykjärn på två prickar i 30 sek. Håll strykjärnet i rörelse, kör på en provbit först och provtvätta allra helst. Så skulle jag göra!
  Superfin klänning, jag blir så inspirerad! 🙂

 2. Amanda
  6 augusti, 2013

  Hej!

  Något du borde prova med denna teknik är att använda olika effektfärger, dvs textilfärger som ger det lilla extra! 🙂

  Superfint blev resultatet!

 3. Kiki Ekman
  12 september, 2013

  Handtryckt! Va snyggt!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.