#850 Väv porträtt!

5 vill slöjda detta
Loading...

På Göteborg Kulturkalas brukar det vara konsthantverksmarkand i Trädgårdsföreningen, UPMARKET. Så var det i år igen(2012) och bland all fin keramik, vackert smide och välgjorda smycken var det en konsthantverkare som saluförde något annorlunda.

Under ett partytält med ett bord framför sig fyllt av små ullgarnsnystan satt Emelie Andersson. På väggarna i tältet hängde ramar med uppspänd varp. Här kunde du få ditt porträtt vävt!Emelie Andersson är en 27-åring från Skåne som nu läser tredje året på HDK, konstnärligt kandidatprogram i textilkonst. Idén till de vävda porträtten föddes ur nöden. I våras skulle Emelie och hennes klass ha en utställning och Emelie visste inte vad hon skulle ställa ut. Till sist kom hon på att hon skulle ”väva av” sina kollegor. Det blev en samling personliga och porträttlika vävar.
Vävning är en långsam teknik i allmänhet och bildväv är det i synnerhet. Hur kan man erbjuda sig att väva ett porträtt av någon ”på gatan” när det är så tidsödande?Emelie har på några finurliga sätt rationaliserat bildväveriet och samtidigt gjort lösningarna till en del av uttrycket.

På loppisar och andra ställen hittar hon ramar som hon spikar eller borrar och trär varpen i direkt. Istället för att väva i vävram och montera väven på olika sätt blir tavlan klar när väven är klar, färdig att hänga upp på väggen! Genom att inte fylla hela ytan utan att låta varpen vara synlig blir människan på bilden framträdande. Det blir en vacker effekt. Även trådarna på baksidan får vara med och hänga fritt runt porträttet.

Detta tips från 365saker du kan slöjda är: låt dig inspireras och börja väva bildväv! Måste en varp sitta i en vävram eller vävstol? Kan vi inte spänna upp varpar lite varstans, på stolsryggar, mellan lyktstolpar, på lampskärmar?

Vill du bli förevigad med ullgarn och linvarp, eller vill du ha ett annorlunda ”bröllopsfoto”? Hör av dig till Emelie Andersson emelie_andersson@mail.com.

Kolla även in hennes portfolio.

 

6 Kommentarer

 1. Eva H
  4 oktober, 2012

  Vilken underbar idé!
  Och gamla ramar hittar man ju ständigt tycker jag, åtminstone i vår grovsop. Ibland med ngt typ ”Hötorgskonst” i. Hmmmm….
  Tack för tips!

  • Pia Jägstrand
   5 oktober, 2012

   Håller med dej, det är en underbar idé…inspirerande och rolig.
   När jag såg den nedre av bilderna i inlägget så kom jag att tänka på han konstexperten Moser ifrån Antikrundan i SVT. Lite likt tycker jag…/Pia

 2. lopplisa
  7 oktober, 2012

  Ha ha, det stämmer! Herr Moser alltså.. Sympatiska porträtt! Vilken kul idé

 3. Åsa Nero
  2 november, 2012

  Bra vävt och rolig idé! Lite nytänkande skadar aldrig.
  Åsa

 4. Monica Johansson
  20 mars, 2014

  Hur häftigt som helst har alltid viljat lära mej att väva motiv och porträtt
  finns det kurser för det

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.