#854 Gör en knappleksak

9 vill slöjda detta
Loading...

Det här är en gammal leksak som du enkelt kan göra med en större knapp eller en träbit med hål i och ett snöre.

Här har vi en bit av en pinne som vi har kluvit och täljt till så den är platt. Med hjälp av en pryl/syl (vad kallar ni det verktyget?) gjort två hål som är utplacerade på samma avstånd från änden på pinnen.

Sedan trär man i ett snöre, ca 1 meter långt i hålen och knyter ihop snöret. Mattvarp är bra.
Det går som sagt bra att ta en knapp också.
Nu är det dags att börja leka. Sätt snöret på dina långfingrar eller pekfingrar, se till att knappen eller träbiten sitter på mitten, mitt emellan fingrarna. Sätt rotation på snöret så du får en ordentlig snodd. Nu ska du få knappen att snurra av sig själv. Det här är en typisk sak som man ska visa och inte försöka skriva men jag gör ett försök.
Genom att spänna ut snodden så snurrar knappen med snodden upp, dra inte ut hela snodden utan släpp innan hela snodden har snurrat upp. Då snurrar knappen tillbaka. Det blir som en liten motor, en liten propeller som snurra av sig själv! Det tar en stund innan man lär sig men det går och det är roligt när man väl får snurr på knappen!

Lycka till!

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Slöjd i Väst

5 Kommentarer

 1. Anita
  8 oktober, 2012

  Detta lekte vi med mycket i min barndom. Kul att ni har tagit upp det här. Ska genast leta upp en stor knapp och testa om jag är lika duktig nu som då. Det är något vi kan visa för barn och barnbarn….

 2. Anna H
  8 oktober, 2012

  Jag lekte också mycket med sådana när jag var liten. Länsade mammas knappförråd och snurrade så det stod härliga till. Jobbigt bara när det långa håret fastnade i snöret… 🙂

 3. Rosa
  10 oktober, 2012

  Oj som det sjöng i tråden när man fick knappen i snurr!!! Minns den också från min barndom och tack för tipset! Mina barnbarn kommer också att få möjlighet till upplevelsen.
  Ps jag bara älskar att kika på era fina tips Ds

 4. Mikael
  4 juni, 2014

  Hejsan !
  Minns detta från när man var barn.
  Prövade hemma nu men vet inte om det blev rätt ..? Finns inga Youtube-klipp på detta ? Om man tar en knapp – 2 hål då ? Hur trär man ?
  Hade varit kul o lära barnen på skolan denna gamla leksak .
  Tacksam för hjälp

  • Namn *
   4 december, 2014

   så här gjorde jag som barn(70 år nu):trädde ett ca 1 m långt snöre genom ett hål på en knapp,knöt ihop ändarna,höll med en hand i vardera änden,knappen mittemellan,roterade snöret och stramade dat sedan.Voila!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.