#863 Bygg en kinesisk broderiram

2 vill slöjda detta
Loading...

På IOV-kongressen som hölls på Tjörn i somras hölls ett antal workshops, bland annat i kinesiskt sidenbroderi. Hsiao Yao, som höll i workshopen förklarade att den här typen av broderier traditionellt inte prydde kläder som idag utan bonader. Man broderade berättelser på långa bårder att hänga upp som dekoration. För att brodera löpmeter använder de en ram som iaf. jag inte sett förr. En smart och enkel konstruktion som en lätt kan bygga själv.


Till att börja med behövs två reglar som är runda i mitten och fyrkantiga i ändarna. Obs: de fyrkantiga ändarna måste vara paralella! Bäst resultat får du förmodligen genom att utgår från ett fyrkantigt ämne och svarva mittendelen rund, men du kan också tälja hela regeln så jämnt du kan. Alternativt kan du fästa två klossar i ändarna av en rundstav av typen sopkvast.  I de fyrkantiga delarna behöver du ta ut ett rektangulärt hål från båda håll. Borra först två (eller fler) hål i linje och såga, fila eller hugg ut utrymmet däremellan.

Så här ska hålen se ut och sedan behöver du skära eller fräsa en skåra längs med den runda delen på ena sidan. Det är där man fäster tyget sen. Tyget fästs helt enkelt genom att kilas fast med en ihopvikt tidning.


Till dina reglar behövs två lister som passar i de rektangulära hålen. Ett tips är att skaffa lämpliga lister och sedan göra hålen efter deras mått. I ena änden behövs ett stopp på listen som regeln kan vila mot. Enklast är att limma eller skruva fast en kloss en bit ner på listen. (På bilden ovan är det istället en tjockare list som är sågad till rätt tjocklek förutom den biten som agerar stoppkloss.)

Meningen är att ena regeln träs på de båda listernas ändar och ligger tryggt och stadigt mot stoppklossen, medan den andra regeln träs över listerna andra ändar och kan skjutas fram och tillbaka längs listerna och justera längden på ramen.


Borra sedan hål längs med listerna. Genom att placera en spik eller plugg i hålen justerar du längden på ramen. Se till att de båda listerna blir lika bara. Hamnar hålen på olika avstånd så ligger inte regeln rakt och då blir inte tyget jämnt spänt.

Dessa två reglar och lister är allt som krävs. Plus en bit tidning till att låsa tyget och två spikar att håll ramen på rätt avstånd. Tyget rullas sen upp på den ena regeln, fästs i den andra, spänns och hålls på plats med spikarna. Allteftersom du arbetar kan broderiet matas fram på samma sätt som en väv.

Text och bild: Tobias Havaas, Slöjd i Väst

3 Kommentarer

 1. fiaLi
  22 oktober, 2012

  det där var en fin ram! roligt att få se ett tips som ger redskap åt en annan teknik.
  tack!

 2. Erika Cyrillus
  26 maj, 2015

  Hej. Bra beskrivning i början, men avsnittet som börjar ”Mellan dina två reglar behövs två platta lister …” hade behövt lite fler och bättre bilder och förklaringar i flera steg, för där tappade jag helt bort mig. Verkar som den som gjort inlägget bara berättar hur kinesiska ramen var gjord, och inte de facto tillverkat en själv.
  Vänliga hälsningar!

  • Tobias
   8 juni, 2015

   Nej, jag har inte byggt den själv men det är verkligen inget problem att konstruera den. Jag såg den användas och gillar den enkla lösningen, tog lite bilder och försökte sätta ord på hur en för gå till väga för att bygga. Men håller med om att det blev lite rörigt så jag har omformulerat och förtydligat. Hoppas det är tydligare nu.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.