#990 Tälj en potatissticka / sockerkakssticka!

Det här är ett bidrag till vår sommartävling 2013 som firar att 365slöjd fyllt tre år. Kerstin föreslår att koppla av i värmen med lite enkel täljning

18 vill slöjda detta
Loading...

potatisstickor

Att sitta och tälja vid elden efter grillningen är väl bland det bästa som finns på sommaren! Så totalt avslappnande och rofyllt. Här uppe i Norrbotten blir det lätt att man blir kvar väldigt länge, eftersom solen aldrig går ner!

Att tälja ”knoppen” till en provsticka till nypotatiskoket eller sockerkakan är perfekt ur många synvinklar: Alla kan göra efter sitt tycke, smak och täljvana: enkelt eller mer avancerat. Det behövs väldigt lite material och materialet finns oftast i mängder i näheten! Använd sly av mjukt träslag som sälg, al, asp eller björk och kapa såpass långt ner på stammen så att du har åtminstone 2cm i diameter. Dela inte pinnen i smådelar, utan tälj knoppen först och ta sedan av den. Då har du mer att hålla i medan du täljer. En regning dag kan du borra ett litet hål i knoppen och sätta dit metalltråden som är själva ”stickdelen”. Gör gärna detta innan biten torkat färdigt. Sedan målar man sina stickor med linoljefärg, så att de blir färgglada och håller i disken!

Glad sommar!

Text och bild: Kerstin Nelje och Norrbottens läns Hemslöjdsförening

4 Kommentarer

 1. lopplisa
  8 juli, 2013

  Riktigt fina och färgglada!!

 2. Anders O
  26 februari, 2015

  Väldigt kul ide som jag provat på.
  Jag använde rostfria cykelekrar som jag fick från en cykelaffär.
  Passar alla åldrar att göra gammal som ung.
  Alla gillar att tälja.

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.