#94 Gör juveler av porslin!

Bloggarna Materialisterna har gjort det här tipset på vad du kan göra med krossat porslin.

14 vill slöjda detta
Loading...

Kaffefatet i kras? Tallriken obönhörligt spräckt? Det finns flera sätt att låta gammalt porslin leva vidare, min favorit är att slipa dem till en fin form och använda dem som smycken, framförallt örhängen.
Du behöver:

 • Slipverktyg, tex en elektrisk våtslipsten, men det lär också funka med olika typer av diamantslipverktyg, finns bl.a. på Clas Ohlson.
 • Porslin
 • Kakeltång (se bilden)
 • Nagelfil
 • Örhängesstift
 • Repair Extreme lim eller två-komponentslim
 • Swarovski-kristaller (om man vill), superlim, tops och bensin. För applikation av Swarovskikristaller är det bra om man gör ett litet specialverktyg för att kunna placera dem där man vill. Det tillverkas enkelt av en tunn pinne och lite vax, se bilden.

Klipp till bitar av porslinet med tången, nyp ute i kanten, inte över hela godset.
Dra igång slipstenen (akta kläder, långt hår, naglar och fingertoppar) och slipa till en form du gillar. Slipa av glasyren på baksidan där du vill ha örhängesstiftet så att limmet får en bra fästyta.
Med lätt hand slipas till sist en tunn kant runt hela formen, både på fram- och baksida (det gör mycket för att formen skall upplevas som jämn och den blir också mindre känslig för nagg). Jämna till kanten med hjälp av en nagelfil om det behövs.


Vid applikation av glitterstenar är det viktigt att du tvättar av ytan med bensin el. dyl. Därefter används superlim, placera stenen på rätt plats med hjälp av specialverktyget, ev överflödsklister skrapas bort med kniv då det torkat.

Rugga upp baksidan på örhängesstiftet (där limmet skall vara) med fint sandpapper/smärgelduk, tvätta ytan samt baksidan av örhänget med bensin. Limma och låt torka.

Detta inlägg är gjort av Materialisterna som i vanliga fall bloggar på http://materialisterna.blogspot.com/ besök deras blogg och hitta massor med roligt pyssel!


3 Kommentarer

 1. Helena
  27 september, 2010

  Åh, vad kul! Vilken inspirerande sida :)Har länge letat efter en beskrivning på ”hur man gör” så äntligen kan jag börja göra egna porslinsmycken – TACK!

 2. Ester
  10 juni, 2011

  Brå tips! Ska testa om det går att slipa med något slags sandpapper, vill gärna ha lite ojämna kanter. 🙂

 3. Kristina
  29 november, 2013

  Har försökt slipa på vanlig slipmaskin (utan vatten), men glasyren spricker loss längs kanterna, även om jag försöker vara lätt på handen.
  Vad ska jag göra? Bitarna kommer från en mugg, så de är böjda och det verkar som om detta också bidrar till problemet,,,

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.