#948 Färga garn i micron

14 vill slöjda detta
Loading...

Hanna-Kristin är en textilberoende jämtlänning som bloggar om allt från vävning till frivoliteter. Läs mer på hennes blogg Hanna Leker.

Här kommer en beskrivning på hur man färgar med syrafärger i micron. Med syrafärger går det att färga ull, silke, polyamid, alpacka, mohair kort sagt alla djurfibrer.

1. Fyll en hink med vatten och till sätt en skvätt ättika, ungefär 1 – 2 msk. Om du bara ska färga rött så öka gärna mängden till det dubbla.

2. Lägg ned garnet i hinken och krama ur det så alla luftbubblor försvinner, låt sedan garnet ligga i ättikavattnet i minst 30 minuter.

3. Nu är det dax att blanda färger. Du behöver ett glas till varje färg du vill ha på ditt garn vanligt är mellan 1 -4 färger. Mätt upp så mycket färgpulver du vill ha, färgpulvret är mycket drygt så det behövs inte mycket. Färgpulvren är inbördes blandningsbara så det är bara att bland på.

4. Tillsätt en skvätt ättika i glaset med färgpulver, rör om. Tillsätt sedan kokande vatten, rör om tills allt pulver har löst sig.

5. Ta upp garnet ur ättikavattnet och krama ur det mesta av vattnet, lägg garnet i en ugnssäker glasform. Du kan få olika effekter beroende på hur du lägger garnet i formen, i zigg-zagg eller ringlar det runt. Det är bara att experimentera.

6. Nu börjar det riktigt roliga, sätta färg på garnet. Det kan du göra på flera olika sätt, häll det direkt från glaset, använd en pensel osv. Testa dig fram till vad du tycker blir bäst.

7. Nu är det bara att micra, 3 x 3 minuter, låt garnet stå och svalna lite mellan gångerna. Det räcker med 5 – 10 minuter.

8. När du har micrat klart är det bara att skölja, tillsätt gärna en skvätt ättika i sista sköljbadet det gör så att färgen inte blöder lite lätt, gäller särskilt när du färgar rött och mörka färger.

9. Sticka, virka, kroka, brodera, väv av ditt alldeles egna unika garn.

Syrafärg kan man köpa av:

Zenit AB (yllefärg)
Färgkraft (standarfärg för ull och silke)

Dessa båda fabrikat har likvärdiga färger, Zenit är mycket billigare än Färgkraft men Färgkraft finns att köpa på Hobbyboden i Östersund.

Lycka till med era färgäventyr!

Text och bild: Hanna Leker

4 Kommentarer

 1. Sofia Lindblom
  25 januari, 2013

  Tack! Fast jag ska testa på tyg. Det blir roligt med flammigt. Mycket bra idé! 🙂

 2. Lisen Löfqvist
  19 oktober, 2014

  Hej. Ser jätteroligt ut. Har du använt ullgarn eller syntet.
  Hur mycket varje gång./ Lisen

  • Hillevi
   30 oktober, 2014

   Hej! Hanna använder ull, det är bäst och det blir så fina färger! Jag vet inte hur mycket men det ska ju få plats i micron. Följ länken i inlägget till Hannas blogg och fråga henne där!

 3. Händerna fulla | Marias meningsbyggnad
  5 februari, 2015

  […] genomgång på shiborikursen, den här beskrivningen på hur man färgar ull med syrafärger (följ länken) och den här beskrivningen på hur man färgar vegetabiliska fibrer med reaktiva färger (följ […]

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.