#952 Fläta en hönskorg i ståltråd

9 vill slöjda detta
Loading...
Magnus-henbasket-5
Det är en variant på en traditionell ”henbasket” som vanligtvis flätas i pil. Namnet kommer av att korgen var lagom stor för att få plats med en höna när man skulle till marknaden.
Jag hade varken pil eller höna så jag använde 3 mm stängseltråd och 7 rullar vanlig 0,7 mm järntråd + en avbitartång.
Magnus-henbasket-1
Börja med tre ringar av stängseltråden: 2 mindre och 1 större som du binder ihop med ståltråden.
Magnus-henbasket-2
Sedan börjar du fläta handtaget, över – under – över – vänd håll, osv.
Magnus-henbasket-3
När du kommit en bit och du tycker att det är dags att vidga korgen lite så infogar du två öppna cirklar på varsin sida om den mellersta ringen. Fläta vidare.
Magnus-henbasket-4
Fortsätt att infoga öppna cirklar/halvcirklar på båda sidor om mittenringen tills du är klar. Fläta från båda håll parallellt så att korgen växer i jämn takt på båda sidor om handtaget.

Text och bild: Magnus Johansson, Dramus.se

4 Kommentarer

 1. Jonaflax
  9 mars, 2013

  Snyggt, och jag blev genast inspirerad att göra på ett annat sätt. Slår mig att man kan fläta bitvis med metalltråden (för stadgan) och sen fläta/väva in kraftiga tygremsor.
  Då blir det ett finfint återbruk!

  • Magnus Johansson
   2 april, 2013

   Tackar!
   Tanken har slagit mig också och som du sa är det nog bra att stadga med lite ståltråd ibland. Jag tror även att man kan klippa upp gamla plastpåsar/sopsäckar m.m.

  • Christin
   13 april, 2014

   Med bast eller grövre bindgarn kan man få en fin skördekorg! Det ska jag göra, har letat efter en billig skördekorg länge men tycker de är något dyra för vår lilla budget 😉

 2. Dan
  2 juli, 2013

  Hej, det var en skitfrän idé! Kom på en sak att man kan också göra blomamplar av ståltråd (som jag har hemma) och det blir snyggt att hänga upp i fönster eller under taket. Tack för inspiration!

Vad tycker du?

Du måste vara inloggad för att kommentera.